Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

NAV célkeresztben a környezetvédelmi termékdíj

  • 2013. november 12.
  • Pauló Gergő

A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések kiemelt vizsgálati területet jelentenek idén az adóhatóság ellenőrzési irányelvei alapján. Míg egyéb adók esetben az adóbírság mértéke az adóhiány 50 százaléka, addig a környezetvédelmi termékdíj esetében ennek a duplája is lehet.

A Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó vállalat legfrissebb jelentése szerint a magyar cégek zöme nincs tisztában a környezetvédelmi termékdíj-fizetésre vonatkozó szabályokkal. A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések 2013 januárjával kerültek át a vámhatóságtól az adóhatósághoz. A vámhatóság 2012-ben 326 termékdíj-ellenőrzést zárt le és 432 millió forint büntetést szabott ki.

A Mazars szakértői szerint a termékdíjjal kapcsolatban nem mindig a konkrét fizetési kötelezettség jelenti a legnagyobb fejtörést, hanem a kapcsolódó adminisztrációs kötelezettségek teljesítése. A jól átgondolt nyilvántartási rendszer fenntartása minimális ráfordítást követel, de kidolgozásához odafigyelés és szakmai tapasztalat szükséges.

Az újrahasználható csomagolás újrahasználhatóként való bejelentésének elmulasztása esetén az adóhatóság megállapíthatja, hogy az adott csomagolás után annyiszor keletkezik termékdíj-kötelezettség, ahányszor csak forgalomba hozták. Jellemző hiba, hogy a vállalkozások úgy gondolják, ha leszerződnek egy hasznosítást koordináló szervezettel, és megfizetik a rájuk kiszabott hasznosítási díjakat, akkor minden környezetvédelmi termékdíjhoz kapcsolódó kötelezettséget teljesítettek, pedig továbbra is a társaságot terheli valamennyi, a termékdíjjal kapcsolatos bejelentési, bevallási kötelezettség.

Ha a cégek a konkrét fizetési kötelezettséget kívánják csökkenteni, elegendő átgondolni, hogy mibe csomagolják a termékeiket. Számos kiskereskedő műanyag bevásárlótáskába teszi a termékeit – holott ez kereskedelmi csomagolószernek minősül, amely után a termékdíj mértéke kilogrammonként 1800 forint, míg papírtáska esetén ez az összeg csak 20 forint.

A fizetési kötelezettség megkerülhető: a vevő nyilatkozhat arról, hogy a csomagolószert újrahasználható betétdíjas csomagolás előállítására vagy nem csomagolási célra használja fel, így a kötelezett mentesül a termékdíj megfizetése alól. De lehetőség van az eredeti kötelezettől történő átvállalásra is, például továbbértékesítés esetén, és ezzel a megfizetés halasztható.

Teljes cikk és forrás: greenfo.hu