Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csökkenjen Európa termőföld lábnyoma!

  • 2012. július 12.
  • Scheuer Zsuzsanna

Európa fenntarthatatlan mértékben használja a termőföldet, mint erőforrást. A túlzott mértékű fogyasztásnak és az ezzel járó nagymértékű földhasználatnak a pusztító hatása pedig elsősorban Európán kívül jelentkezik. Mindez a földek igazságtalan kisajátításához, az üvegház-hatást keltő gázok növekvő kibocsátásához vezet, illetve hozzájárul a biológiai sokféleség csökkenéséhez.

A Föld Barátai nemzetközi környezetvédő hálózat tagszervezetei, - közöttük az MTVSZ - online aláírásgyűjtő kampányt indított annak érdekében, hogy Európa túlzott földhasználata csökkenjen. A kampány a termőföld lábnyom alkalmazásának szükségességére hívja fel a figyelmet.

Miért fontos a Te aláírásod?

Azt reméljük, hogy európai támogatóink tízezreinek aláírásával - közöttük a Tiéddel - nyomatékosabbá válnak a zöld civil oldal természetvédelmet és a szociális igazságosságot szem előtt tartó érvei az EU döntéshozói számára. 
Az aláíráskampánnyal közvetlenül az EU környezetvédelmi Biztosára; Janez Potočnik-ra szeretnénk nyomást gyakorolni. Potočnik a vezetője annak a munkacsoportnak, melynek a feladata a természeti erőforrás-használat európai szabályozásának kidolgozása, és amelyben a Föld Barátai európai szervezete a civil oldal egyik képviselője. Az Európai Bizottság egyes szakértői az erőforrás-hatékonyság mérésére olyan aggregát mutatószám alkalmazását javasolják, mely a GDP-n és az anyaghasználaton alapul, és használatával az EU földhasználatának globális környezeti hatásai rejtve maradnak. A Föld Barátai a termőföld lábnyom bevezetését javasolja, mely megmutatja Európa termőföld-használatának valódi globális mértékét. Mondd el a véleményedet Te is Potočnik Úrnak!

Ha csatlakozni szeretnél, itt írd alá: http://www.mtvsz.hu/peticiok