Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Különös: hulladéklerakó épül, de senki nem tud róla

  • 2009. február 27.
  • humusz

Kistormás - Engedélyeztetés elõtt áll, egy évi hatezer tonna ipari hulladék befogadására alkalmas tároló, amirõl a helyiek még semmit nem tudnak.

 

Az 500 milliós beruházás helyszíni munkáit, Kistormás határában, már a nyáron szeretné elkezdeni az URECO Környezetvédelmi Zrt. által vezetett cégcsoporthoz tartozó URC Hulladéklerakó Kft. Az ügyvezető, Maár György elmondta: tárgyalt Kistormás és a szomszédos Zomba polgármesterével. Itt is, ott is üdvözölték a kezdeményezést.
A volt Szekszárdi Húsipari Vállalat egykori hulladéktelepét akarják felújítani, geoelektromos érzékelőrendszerrel ellátott, többszörösen szigetelt, modern telepet létesítve. Ipari hulladékot, galvániszapot, olajszennyezett talajt fogadnak és ártalmatlanítanak majd.

Érdekes módon erről a helyieknek nincs információjuk. A kistormási polgármester, Csapó László találkozott már az ügyvezetővel, de semmi konkrét megállapodást nem kötöttek. Épp ezért lakossági fórum összehívását sem kezdeményezte egyelőre az önkormányzat.
A zombai polgármester, Szűcs Sándor azt mondja: még nem is beszélt a beruházóval. Most hall először az ipari hulladéklerakóról. A helyszín, Tanyatormás egy része hozzájuk tartozik, ám ott szarvasmarhatelepet működtet a Dalmand Zrt.

A mezőgazdasági üzem épületfenntartási vezetője, Bóta János se hallott még a tervezett hulladéklerakóról. A Dalmand Zrt. ezer szarvasmarhát tart Tanyatormáson, és érvényes építési engedélyük van a telep bővítésére. Ha az anyagiak rendelkezésükre állnak, 2500-ra növelik az állatlétszámot. Kérdés, hogy egy ipari hulladéklerakó jó helyen lesz-e mellettük?

Az URC Kft. ügyvezetője úgy látja: a helyszín ideális, hiszen ott korábban is hulladéklerakó működött. A hatósági engedélyeztetés épp ezért gyorsan fog menni. S azt követően tartanak majd lakossági fórumokat.

 

Forrás: Tolna Megyei Online