Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Koszpénz és veszteség: fejetlen kukaholding

  • 2018. augusztus 13.
  • CsViki

Egyelőre ideiglenes vezetők irányítják az állami kukaholdingot a felügyeletet ellátó államtitkári posztra kinevezett eddigi elnök-vezérigazgató után. A díj marad.

Július 3-a óta Vásárhelyi Tibor megbízott vezérigazgató-helyettes látja el az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatói feladatait – tájékoztatták a Népszavát a szemétdíj központi számlázásával foglalkozó, két éve létrehozott állami „kukaholdingnál”. Az igazgatóság elnöki tisztét június 23-a óta Gyalog Gábor látja el - tették hozzá. Ehhez képest az NHKV honlapjának mélyéről letölthető, tavaly novemberi keltezésű vezetői listán tegnapi lapzártánkkor még mindig a májusban az újonnan alapított innovációs és technológiai tárca fenntarthatósági államtitkárának kinevezett Weingartner Balázs szerepel elnök-vezérigazgatóként.

Az új vezetők kívülről érkeztek. Az adatbázisban Vásárhelyi Tibor egyelőre más munkavállalóként, Gyalog Gábor pedig igazgató elnökként szerepel. Vásárhelyi Tibor egyszersmind a fővárosi hulladékszállítást végző FKF stratégiai vezérhelyettese – de 2010-ig vezérigazgató-helyettesként ingatlanokért felelt az állami vagyon felett eddig álló Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél (MNV) és megfordult a tönkrement Malévnál is -, a néhány kisebb debreceni magáncéget jegyző Gyalog Gábor pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának tagja is. 

Az új vezetőket még a tulajdonosi jogokat korábban gyakorló MNV küldte, amelytől azóta a céget átvette Bártfai-Mager Andrea. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter állítólag szeptemberben nevezi ki az NHKV végleges irányítóit. Némi irányítási zavart okoz, hogy míg a tulajdonos nevében a tárca nélküli miniszter jár el, addig a „szakmai felügyeletet” az innovációs és technológiai tárca, azon belül Weingartner Balázs látja el.

 

A kukaholding elmúlt két éve kevéssé nevezhető sikertörténetnek

Azért hozták létre, hogy egységesítsék a széttagolt hulladékszállítás elszámolását, növeljék a hatékonyságot, csökkentsék a költségeket. Így bár a tevékenységet továbbra is a helyi önkormányzati cégek végzik, a díj közvetlenül az NHKV-hoz folyik be, amit az különböző szempontok alapján visszaoszt a munkát elvégzők között. Az egyik oldalon már az sikerként könyvelhető el, hogy a szektor ilyen körülmények között, az öt évvel ezelőtti 10 százalékos rezsicsökkentés után és azt máig tartva se ment tönkre. Bár akadt néhány település, ahol ideiglenesen a katasztrófavédelem jelölt ki hulladékcéget, ám azóta ott is rendeződött a helyzet. 

A sokat panaszkodó gödöllői Zöld Híd szintén működik. Igaz, a pénzvisszaosztás továbbra sem átlátható, a döntéseket számos szempont befolyásolhatja. A szemét valahogy mégis elkerül a porták elől. A hatékonyságjavulás szintén kevéssé látszik. Az NHKV 2016-ban 63 milliárdos bevétel mellett több mint másfélmilliárdos veszteséget termelt (a tavalyi mérlegüket még nem adták le). A jövő évi költségvetés több milliárdos állami támogatást irányoz elő. Igaz viszont az is, hogy a hazai hulladékcégek korábbi másfélszázas száma mára összeolvadások révén mintegy két tucatra mérséklődött, ami az észszerűsödés irányába mutat.

A lakosság az NHKV megalapításából leginkább annyit érzékelt, hogy késve, ömlesztve, esetleg tévesen jött a kukacsekk. A Népszava forrása ezt az adatokat átadó helyi hulladékszállítók informatikai hibáival magyarázta, ami amúgy az NHKV előtt is okozhatott hasonló hibákat. Mindazonáltal másfélmilliárdért beszerzett számlázási programjuk egyre pontosabb. A bejelentett reklamációk száma az ezresről százas nagyságrendre mérséklődött.

 

Új ágazati szabályok jönnek

A kormány több új ágazati szabályon töri a fejét, ami a lap ismeretei szerint az NHKV-központú rendszert nem érinti. Leginkább az üvegvisszagyűjtést ösztönöznék, főképp Brüsszel sürgetésére. Habár a közműhivatal formálisan évente felülvizsgálja a szektor költségeit és „javaslatot tesz” esetleges új tarifára, ismereteink szerint a működés lehetséges díjemelés nélkül is. Igaz, a közeljövőben valószínűleg a hatékonyságjavulás se ölt akkora mértéket, ami díjmérséklésben jelentkezhetne- írta a Népszava.

 

Forrás: nepszava.hu/greenfo.hu