Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kisméretű IT-hulladékok gyűjtése

  • 2022. július 22.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Az Európai Bizottság megbízásából tanulmány készült az elmúlt években a mobiltelefonok, táblagépek és egyéb elektromos és elektronikus kisméretű berendezések hatékony visszagyűjtésének lehetőségeiről. A Bizottság most közzétette a tanulmány eredményeit. 

“Az elektromos és elektronikus berendezések hulladéka jelenleg az egyik leggyorsabban növekvő hulladékáram az EU-ban és világszerte. Különösen a kis méretű elektromos és elektronikus berendezések, például a mobiltelefonok, táblagépek és laptopok jelentenek kihívást, mivel alacsony a begyűjtési arányuk, de a körforgásos gazdaságban nagy értéket képviselnek. Az alacsony begyűjtési arány viszont negatívan hat a hasznosított, különösen az újrafeldolgozott kisméretű elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak arányára, és így az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló irányelvben meghatározott begyűjtési és hasznosítási célkitűzések elérésére is. E tanulmány célja, hogy meghatározza és koncepcióba foglalja az uniós szintű politikai intézkedéseket, amelyekkel ösztönözni lehet a használt és hulladékká vált kis elektromos és elektronikus berendezések visszavételét és visszavételét, a maximális begyűjtési arány és az azt követő újrahasználat, javítás, felújítás és hasznosítás biztosítása érdekében. A tanulmány a mobiltelefonokra (beleértve az okostelefonokat és a hagyományos mobiltelefonokat), a táblagépekre, a laptopokra és töltőikre vonatkozik.”

Az eredmények közzététele mellett a Bizottság LIFE-pályázatot is közzétett a LIFE-2022-PLP-Environment kiírásban A kisméretű használt/hulladék elektromos és elektronikus berendezések és hordozható akkumulátorok visszavételének ösztönzésére szolgáló pénzügyi eszközök megvalósíthatóságának és hatékonyságának tesztelése és mérése egy érintetti platform létrahozásának fényében (Testing and measuring the feasibility and effectiveness of financial incentives for the take-back of small used/waste EEE and portable batteries in view of setting up a stakeholder platform) címmel.

Forrás: dontwasteit.hu