Kis séfek nagy kalandja

  • 2024. április 11.
  • kovacseszter

Dankóné Reisinger Magdolna Kis séfek nagy kalandja című szakácskönyvében ezúttal 44 olyan finomság receptjét mutatja be, amelyek nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű alapanyagot, így például tejet, tejterméket vagy tojást sem. Mégsem lesz hiányérzetünk. Az ételek finomak és laktatóak, ráadásul egészségesek is.

Persze egyáltalán nem baj, ha mi magunk nem vagyunk vegetáriánusok vagy vegánok. Az a fontos, hogy legyünk nyitottak és érdeklődőek, és örömmel vessük bele magunkat a zöldségek, gyümölcsök és az élelmiszerek, valamint a főzés izgalmas világába! Ezért arra buzdítjuk a lelkes kis séfeket, hogy alkossanak, kísérletezzenek a konyhában, hiszen nincs is jobb annál, mint amikor a család együtt süt-főz, és utána együtt is eszik. Kalandra fel!

(Ajánlott korosztály: 8-14 év)

Tartalom

Főzni jó, főzni menő, főzni minden életkorban kaland! Tarts velünk, légy most Te a séf a konyhában! Ismerkedj meg a vegán alapanyagokkal, ragadj fakanalat, és némi szülői-nagyszülői segítséggel készíts finomabbnál finomabb fogásokat az egész család számára. 

1%

Hogy ne csak ízletes legyen az étel, hanem értsd is, hogy mit, mivel és miért eszel, főzés közben Brokkoli Beni és Citrom Cili számos érdekes információt is megoszt veled a könyv lapjain. Kalandozzunk együtt a vegán ízek világában!

A szerző, Dankóné Reisinger Magdolna két lelkes kisszakács édesanyjaként kilencedik könyvében 44 új, fotókkal illusztrált, növényi alapú receptet mutat be, amelyekkel számos ötletet ad a változtatásra, kísérletezésre és a vegán életmódra nyitott fiatal séfeknek. Alkotásra fel!

A könyv számos receptet mutat be az alábbi témakörökben:

Családi reggelik

Nasik az iskolába

Péksütik otthonról

Vendégvárók

Levesek

Főételek

Tésztás fogások

Finom feltétek

Saláták

Desszertek

Tojás-, tej-, tejföl-, joghurthelyettesítők

A szerzőről

Dankóné Reisinger Magdolna először az ELTE BTK magyar-művelődésszervező szakára járt. Emellett párhuzamosan elvégezte a Corvinus Egyetemet és ugyanekkor a Szent István egyetemen is tanult. Rövid ideig gimnáziumban tanított, majd ezt követően kapcsolatba került egy nemzetközi fejlesztési szervezettel, ahol irodavezetőként, projektmenedzserként, pályázatíróként dolgozott. Több alkalommal élt Afrika egyik országában. Életében fontos változást hozott, hogy előrehaladott stádiumban diagnosztizáltak egy születésekor fertőzött vér útján elkapott súlyos betegséget, a Hepatitis-c-t. Szervezete jelzéseit követve addig is főképp vegetáriánus ételeket fogyasztott, de a diagnózist követően vegán (és olaj-, valamint cukormentes) diétába kezdett, amely később életformává vált. A kezeléseknek és az életmódnak is hála, meggyógyult, 80%-ban elhegesedett mája regenerálódott. Így, hogy tapasztalatait megossza és másoknak is segíteni tudjon, előbb magdireceptek.blogspot.hu, majd vegasziget.hu néven blogot indított. Ezeket az oldalakat az elmúlt 15 évben több mint 12 millióan olvasták. Ez idő tájt ismerkedett meg Nagy Zsuzsa reformszakáccsal, aki nagy hatással volt rá, tőle tanulta a vegán ételkészítés alapjait. Hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol Tóth Gábor élelmiszeripari mérnökkel is, aki számos sikerkönyv írója, táplálkozáskutató, termékfejlesztő és élelmiszer-tudományi tanácsadó: BioGabi néven a Morning Show szaktanácsadójaként népszerűsítette a vegán étkezést. Elsőként Nagy Zsuzsával szerkesztőként, majd társszerzőként adott ki egy 4 részes könyvsorozatot, melyek a magyar könyvpiac első vegán könyvei közé tartoztak (a sorozat kötetei: A tél ízei, A tavasz ízei, A nyár ízei, Az ősz ízei). A több kiadást megélt sorozat kötetei hazai, idényzöldségeket és gyümölcsöket felhasználva mutat be fotókkal illusztrált, vegán recepteket. Ezt követően az alábbi, már egyedül kiadott könyvei jelentek meg: A főzés gyerekjáték! (vegán receptek és tanácsok óvodás korú gyermekek számára); Kalandozások Zöldségországban (zöldségeket bemutató feladatlapokat tartalmazó mesekönyv); Most tiéd a konyha! (vegán receptek a gimnazista korosztály számára); Egyszerű és tápláló (75 vegán kence); Kis séfek nagy kalandja (vegán receptek és tanácsok az általános iskolás korú gyermekek számára). Férjével 2 gyermekük született: a most 10 éves Fanni és a 6 éves Gergő. Könyvírás mellett kb. 20 éve pályázatíróként tevékenykedik. 

A Gingko Kiadóról

A Gingko Kiadó 2020 végén született. Mi, az alapítói elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem és a természeti erőforrások megóvása iránt, így kiadónk fő profilja a környezettudatos, zöldebb élet lehetőségeinek felkutatása és bemutatása lett. Célunk az, hogy könyveinken keresztül újra harmóniába kerüljünk a természettel, és ezáltal önmagukkal is. Fontos, hogy átgondoljuk vásárlói döntéseinket és életünk minden területén szempont legyen a fenntarthatóság és a környezetünk értékeinek védelme. 

Meggyőződésünk, hogy odafigyeléssel, egymás és a természet felé fordulással, összefogással, akár apró lépésekben is, mindannyian tehetünk azért, hogy Földünk és közvetlen életterünk jobb hely legyen.

Kiemelt témáink: környezetvédelem, humánökológia, egészség, tudatos életmód, hulladékcsökkentés, ökológiai lábnyom csökkentése, társadalmi összefogás, mesék fenntarthatóság témában.

A könyvről bővebben itt találtok információt: gingkokiado.hu