A késélen táncoló envi-szavazás a felesleges csomagolások betiltásáról nem biztos, hogy elég lesz az erdők megmentéséhez

  • 2023. november 20.
  • Gyuri

 

A papíripar lobbistái várhatóan továbbra is hamis narratívákkal próbálják majd elérni, hogy a papírcsomagolásról és -hulladékról szóló rendelet megmaradt pozitív elemeit eltávolítsák a végleges változatból.

A szavazás eredménye 41 igen, 39 nem, 3 tartózkodás: egyetlen Európai Parlamenti képviselő egyetlen szavazata volt csupán, ami megvédte a szükségtelen eldobható csomagolások tilalmát a Környezetvédelmi Bizottság (ENVI) szavazásán a csomagolási és csomagolási hulladékokról szóló rendeletjavaslatról (PPWR) 2023. október 24-én. A jövő havi plenáris szavazáson feltétlenül meg kell védeni azt, ami a javaslat eredeti ambíciójából megmaradt.

A korábbi kísérletekkel ellentétben, amelyek csak a műanyagot akarták betiltani – ami a műanyagról a papír alapú csomagolásra való áttérést jelentené, nem pedig a csomagolás csökkentését –, a kompromisszumos módosítások fenntartják az egyszer használatos csomagolások tilalmát a helyben fogyasztásra alkalmas éttermekben.

Mostantól kezdve a Parlament november végi plenáris szavazásáig a papír és az egyszer használatos csomagolások lobbistái valószínűleg mindent megtesznek azért, hogy megszabaduljanak ettől a tilalomtól. Világszerte már most is évente hárommilliárd fát vágnak ki csomagolási céllal, a kitermelés további növeléséért folytatott harc azonban könyörtelen.

 

Az ambíció már meggyengült  

Az ENVI által megszavazott szöveg lényegesen kevésbé ambiciózus, mint a Bizottság eredeti javaslata (amelyet még a közzététel előtt meggyengítettek). A kompromisszumos módosítások eltörlik a gyümölcsök és zöldségek egyszer használatos papírcsomagolására vonatkozó tilalmat, és több olyan eltérést vezetnek be, amelyek csökkentik a jogszabály azon lehetőségét, hogy visszaszorítsa az felesleges csomagolást.

Az eltérések között szerepel, hogy a Bizottság „felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat fogadhat el a hulladékhierarchiától való eltérésre egyes hulladékáramok esetében, amennyiben azt független és szakértői értékeléssel ellátott életciklus-elemzés indokolja”. Az ilyen elemzések félrevezetőek lehetnek, és könnyű visszaélni velük, ezáltal indokolatlanul alááshatják a hulladékhierarchiát.

 

Profit az erdők rovására

Az egyszerhasználatoscsomagolóanyag-ipar és lobbistáinak serege jelentős üzleti lehetőséget lát a műanyagról a papírra való átállásban. A papír alapú élelmiszer-csomagoló cégek a profitjukat a finnországi és svédországi erdők túlzott kivágásával, a portugáliai eukaliptuszültetvények veszélyes bővítésével, valamint a Dél-Amerikából és Délkelet-Ázsiából származó papírimport növelésével szerezték, ahol a trópusi erdőirtás és az emberi jogok ezzel járó megsértése komoly aggodalomra ad okot.

A hullámkartonipar, amely az e-kereskedelemnek és az eldobható kartondobozok iránti keresletnek köszönhetően exponenciálisan nőtt, sikeresen lobbizott a műanyagról a papírra való áttérésért a szállítási csomagolások esetében. A kartonpapírra jelenleg nincs újrafelhasználási cél, bár már széles körben alkalmaznak újrahasználható dobozokat.

Figyelemre méltó, hogy az újrahasználható csomagolásról szóló kompromisszumos módosítás – a bizottsági javaslat felhígított változata – szintén túlélte a késhegyre menő szavazást (42 igen, 38 nem). Ez azt jelenti, hogy az anyaghelyettesítés támogatása helyett az EU-nak inkább az újrahasználati rendszerek bővítését kellene elősegítenie.

 

Félrevezető „fenntarthatósági” állítások

A papírcsomagoló iparágak jellemzően a papírt a műanyag „zöld” vagy „megújuló” alternatívájaként állítják be; de ez nem igaz. Az élelmiszer-csomagoló iparban a papírpép 90 százaléka szűz rostból készül, ami fokozza az európai cellulózgyártást és növeli a trópusi erdőkből származó importot.

Az éghajlat és a biológiai sokféleség válságban van, nem darálhatjuk le a természetnek otthont adó és a bolygót hűsítő erdőket. Ezek az erdők adnak otthont és megélhetést a helyi és őslakos közösségeknek, és a magas hozzáadott értékű fatermékek, például az építőiparban használt fa életfeltételei.

A PPWR potenciálját már csökkentették, további gyengítése a szélesebb közérdek és a jövő nemzedékek elárulását jelentené.

 

Forrás: fern.org

Fordította: Uray Katalin