Karanténban sem pihenhetnek a PET-kalózok

  • 2020. április 28.
  • Abigail
Szerző: 

 Immár magyar nyelven is elérhető az a világszerte alkalmazott hulladéktérképező applikáció, amellyel példamutató felhasználóként magunk is térképre tehetünk felfedezett hulladékkupacokat és megtisztíthatjuk a területet.

Karanténban sem pihennek a PET-kalózok. A Konasoft programozóival közösen fordításra adták a fejüket, így mostantól nincs nyelvi akadálya annak, hogy a környezetükért tenni vágyó magyar emberek is használják a TrashOutot, a világ legelterjedtebb illegális hulladéklerakókat feltérképező applikációját.

 Az okostelefonos alkalmazással lefotózhatjuk a felfedezett hulladék kupacot, megjelölhetjük a hulladék lelőhelyét, annak méretét, regisztrálhatjuk, hogy milyen jellegű hulladékról van szó, és bejelentést tehetünk.

 Példamutató felhasználóként magunk is megtisztíthatjuk a területet, az app segítséget nyújt az akció szervezéséhez és tudatja a közösséggel, ha sikerrel jártunk. A TrashOut alkalmazást a világ több mint 100 országában már több mint százezren használják. A magyar verzió elkészítésére a Nemzetközi Beruházási Bank által támogatott Tiszta Víz, Boldog Tisza program keretében került sor. A Tiszai PET Kupa önkéntesei a tél folyamán több száz folyamkilométeren mérték fel a szennyezés mértéket.

 A folyamatosan növekvő adatbázis vizualizációjában, önkéntes munka keretében a PET Kupa informatikai partnere és fő támogatója, a Konasoft segít. A Tiszta Tisza Térkép és a hozzá kapcsolódó tudástár hamarosan működésbe lép. Addig is a petkalózok a szennyezés gócpontjainak felmérésébe szeretnék bevonni a lakosságot: arra buzdítanak mindenkit, hogy minél többen töltsék le a magyar nyelvű, ingyenes applikációt és regisztrálják, ha illegális hulladékkal találkoznak a folyók partján vagy árterében.

 

Alkalmazás letöltések, frissítések: https://petkupa.hu/hu_HU/magyar-nyelvu-trashout

 

forrás: zipmagazin.hu