Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kamikacu, a zero waste város, ahol 45 különböző kategóriába gyűjtik a hulladékot

  • 2022. május 08.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A japán Tokusima prefektúrában, a hegyek között található Kamikacuban a lakosság a keletkező hulladék 80 százalékát újrahasznosítja. Arról kérdeztük Ocuka Momonát, a helyi Zero Waste Center vezetőjét, és Szuga Midorit az önkormányzat környezetvédelmi osztályának igazgatóhelyettesét, hogy mi a titka Kamikacu sikerének, és vajon működne-e egy ilyen rendszer egy-egy nagyvárosban is?

Az 1492 főt számláló Kamikacuban egészen 2000-ig két szemétégető is működött, azonban ekkor egy szigorú szén-dioxid csökkentési törvény miatt be kellett zárni az addig működő létesítményeket. Ekkor részben a költségcsökkentés miatt döntöttek a zero waste rendszer bevezetése mellett - mondta el a hvg.hu-nak Ocuka Momona, a helyi Zero Waste Center vezetője, és Szuga Midori, az önkormányzat környezetvédelmi osztályának igazgatóhelyettese.

 

Ocuka Momona, a helyi Zero Waste Center vezetője, és a szervezet egyik munkatársa

© Kamikacu Zero Waste központ

 

Fokozatosan vezették be a kategóriákat

A rendszer bevezetésekor minden egyes környező települést meglátogattak az önkormányzat képviselői, és megosztották a változás okát:

"a környezetvédelmi problémák mellett az az oka a hulladékcsökkentési kezdeményezésnek, hogy elégetni a szemetet drágább, mint újrahasznosítani.

- mondta el Szuga Midori.

A város lakossága nem tiltakozott a kezdeményezés ellen, annak ellenére, hogy egyre több kategóriát vezettek be: eleinte még csak 9, majd 22, 35, végül 45 különböző kategóriába gyűjthették a hulladékot.

Kamikacu célja, hogy csökkentse, akár nullára redukálja a városban keletkező nem újrahasznosított szemetet, és mára a keletkező hulladék mintegy 80 százalékát újrahasznosítják, szemben a Japánban átlagos 19,6 százalékos rátával. Egy főre vetítve ez 539 grammnyi szemetet jelent, szemben a nemzeti 918 grammos átlaggal.

 

A lakosság nagy része támogatta a kezdeményezést

A város lakóinak 55 százaléka 65 év feletti, azonban a megszokott gyakorlattól el tudtak ragaszkodni: a lakosság 20 százaléka kifejezetten lelkesedett a zero waste kezdeményezés iránt, 70 százalékuk csak szabálykövetően vett részt az új rendszerben, míg 10 százalékukat máig sem érdekli a kezdeményezés.

"A rendszer miatt senki nem hagyta el a várost, a fiatalok inkább azért vándorolnak el, mert kevés a helyi középiskola, és nincsenek munkalehetőségek

- jegyezte meg Ocuka Momona.

Az önkormányzat segíti a lakosokat a szelektív hulladékgyűjtés elsajátításában: azokhoz, akik nem tudják elvinni a Kamikacuban működő egyetlen Zero Waste Centerbe a szelektíven összegyűjtött hulladékot, havonta vagy kéthavonta házhoz mennek és átveszik azt.

Normál esetben tehát a lakosoknak kell elvinniük a hulladékot a Zero Waste Centerben található szelektív hulladékgyűjtőbe, ahol 2-3 dolgozó is segít a felmerülő kérdésekkel.

Akik ide hozzák a hulladékot, pontokat gyűjthetnek, amiket aztán ajándékutalványokra válthatnak be, majd környezetbarát termékeket vásárolhatnak: például újrahasznosítható ételtároló edényeket és kulacsokat, textilkendőket, és fémből készült akasztókat.

Azonban azoknak sem kell a kertben elégetniük a szemetet, akik nem gyűjtenek szelektíven, ugyanis a 45 kategória egyike az a szemét, ami a szemétlerakóra vagy hulladékégetőbe kerül.

A behozott hulladékért cserébe újrahasznosított edényeket, kulacsokat és egyéb tárgyakat vásárolhatnak

© Kamikacu Zero Waste központ

 

Ha kíváncsi vagy a cikk folytatására, ide kattintva tudod elolvasni.

 

Cikk és képek forrása: hvg.hu