Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Száműzték a kólát az iskolai büféből

  • 2010. szeptember 23.
  • graczek

A gyerekek mellőzik a zöldségeket, gyümölcsöket étrendjükből. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal népszerűsíteni szeretné a gyümölcsfogyasztást a diákok körében. Békés megye harminc településéről harminckilenc intézmény csatlakozott az iskolagyümölcs-programhoz.

Orosháza összevont általános iskolái az elsők között csatlakoztak a gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programhoz. Kissné Bor Emília főigazgató-helyettes elmondta, nem volt kérdés, hogy kihasználják-e az ingyenes lehetőséget.

"Tavaly a hét minden napján ettek almát az alsósok, idén négy napon oszthatunk gyümölcsöt, a szállító kétszer hoz árut" - nyilatkozta a főigazgató-helyettes, és rámutatott, ezzel a programmal nyolcszázkilencven gyereknek jut friss alma. Az evangélikus iskola is pályázott, így a százkilencvenegy alsós diák egész évben élvezi a gyümölcsprogramot. Abban mindkét intézményvezető egyetértett, hogy a gyümölcsfogyasztás népszerűsítésén túl ez az akció arra is jó, hogy olyan diákok egyenek almát, akik képtelenek megvenni. Békés megye egyik legnagyobb városában tehát minden alsós ropogtatja a gyümölcsöt. Kisebb iskolák sem akartak kimaradni a programból.

A II. Rákóczi Ferenc Bucsai Általános Iskola kertészszigeti tagintézménye összevont 1-2., illetve 3-4. osztályában összesen huszonhárom gyermek tanul. Az iskolagyümölcs-programnak köszönhetően minden héten szerdán jutnak almához - mondta el Homoki Lajos. A kertészszigeti tagintézmény vezetője hozzátette: második esztendeje résztvevői a programnak, s az iskola minden kínálkozó pályázati lehetőséget megragad az egészséges táplálkozás népszerűsítése, illetve a nehéz helyzetben élő falubeliek segítése érdekében. Az iskolagyümölcs-program ugyanis egyszerre szolgálja mindkét célt.

A programnak országosan háromszáz iskola kisdiákja a haszonélvezője, no és a magyar termelők, ugyanis a Békés megyébe is szállító kereskedő kizárólag magyar árut kínál. A kóla eltűnt néhány oktatási intézmény büféjének polcáról. Az orosházi evangélikus iskolában se kapható, van viszont sok zöldséggel, lapkasajttal megtöltött szendvics. "A magam módján igyekszem az egészséges táplálkozásra rávenni a gyerekeket. Mivel a kisebbek kapnak almát, én friss zöldséggel gazdagítom a reggelit. Sokszor lebeszélem őket a nyalókáról, s kínálok helyette szezámmagos kiflit" - mondta Medgyesi Gergelyné. A büfés télen narancsot, banánt is árul.

Forrás: Fogyasztok.hu