Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy föld, egy film, egy esély!

  • 2010. november 07.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az egymást követő ökológiai katasztrófákat, és azokat követő emberi szenvedéseket, hatalmas károkat látva, európai, amerikai, ázsiai, ausztrál és hazai filmesekkel összefogva egy magyar társaság a 2011-es Föld Naphoz kapcsolódóan meghirdette a „Forgass a Földért!” című világjátékát.

2010-ben több, hatalmas áldozattal járó ökológiai és természeti katasztrófa sújtotta a világot, s ki tudja, hány további időzített bomba ketyeg még. Mindennaposak a savas esők, a sárlavinák, az áradások, a bozóttüzek, nem ritkák az olyan esetek, mint az óceán világát és az amerikai kontinenst sújtó olajömlés, vagy a Magyarország több települését megsemmisítő vörös-iszap tragédia. Az éghajlatváltozás következményeivel foglalkozó kutatók véleménye szerint a globális klímaváltozást nagyobbrészt maguk az emberek okozzák. A le nem bomló, felhalmozódó szeméthegyek, a mérgező anyagok, az állat- és növényvilág pusztítása együtt jár környezetünk rombolásával.

A nemzetközi Föld Napja program jelmondatát zászlóra tűzve - „Ki mondta, hogy nem tudjuk megváltoztatni a világot?”– 2011. április 22-ére, a világ minden kontinensén élők számára a Shoot4Earth FilmMaraton meghirdette a nemzetközi filmes játékot. Céljuk, hogy a filmművészet tudatformáló eszközeivel radikálisabban hívják fel a figyelmet bolygónk egyre romló környezeti állapotára.

A Forgass a Földért!” FilmMaraton elnevezésű játékra bárki, bárhonnét jelentkezhet a világon. A résztvevő stáboknak – melyek akár egyszemélyesek is lehetnek –, maximálisan két perces filmekben kell bemutatniuk a környezetükben található pozitív és negatív példákat, illetve a Föld Napjához kapcsolódó regionális eseményeket.

A kötetlen műfajú filmek forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható. Az elkészült alkotásokat fel kell tölteni az internetre, a játék versenyszabályzati kiírásában meghatározott módon. Mindez 24 óra leforgása alatt fog történni.

A digitális rövidfilm játékot a Föld minden pontján egyszerre, szinte azonos időben, az időzónákból adódó eltérések figyelembe vételével rendezik meg.

A felnövő, fiatal generációk tagjai az információk nagy részét ma már az internetről szerzik. A szervezőknek meggyőződése, hogy az így elkészülő rövidfilmek video-megosztó portálokon történő elhelyezése többszázezer ember számára válnak elérhetővé, tanulságossá, oktató és nevelő hatásúvá.

Elképzeléseik szerint ez a játék tovább ösztönzi a környezettudatos gondolkodás és a felelős magatartás terjedését.

Kezdeményezésükkel hozzá kívánnak járulni az emberiség vitán felüli közös érdekeihez, melyek közül elsődleges, hogy a Kék Bolygó még sokáig az emberiség közös, élhető otthona maradhasson.

A rendezvényt már regisztrálták az Earth Day Network weboldalán: www.earthday.net

 

2004 óta folyamatosan és eredményesen szerveznek 24 órás filmes játékokat. 2008-ban például – a Magyar Vöröskereszttel együttműködve –, meghívásos formában, SHOOT4LIFE címmel, öt kontinensen bonyolítottak sikeresen meghívásos játékot. (Abban a TCK-akcióban az önkéntes véradás népszerűsítése volt a cél.)

 

A Shoot4Earth FilmMaraton által szervezett korábbi nemzetközi filmes játék zsűrijében Oscar-díjas filmrendezők – Jíri Menzel és Szabó István –, valamint a New York University professzora Karl Bardosh foglaltak helyet. Az eseményt levélben támogatta a világhírű filmrendező Steven Spielberg is.

A korábbi győztes filmek elérhetők itt és itt.

 

A témával kapcsolatban interjút ad:

Kindl Gábor

 Projektigazgató, Shoot4Earth FilmMaraton

[email protected]

(36) 20/966-86-99