Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jönnek a rögzített kupakok az italcsomagolásoknál

  • 2022. november 16.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A Tetra Pak több vezető italgyártóval együttműködve, rögzített kupakokkal ellátott italoskarton-dobozos csomagolásokat vezet be több ország piacán, köztük Magyarországon is, ezzel téve eleget az Európai Unióban 2024 júliusában hatályba lépő, egyszer használatos műanyagokról szóló irányelvnek.

Az új kupakok bevezetésének célja, hogy a kupakok a termék felbontása után rögzítve maradjanak a csomagoláshoz, ezzel csökkentve a műanyag hulladék mértékét, megelőzve, hogy a kupakok elkülönülve a környezetbe kerüljenek. Mivel a kupak a csomagolás része marad, így az italoskarton esetén, a kartondobozzal együtt szelektálható és elhelyezhető a sárga jelölésű hulladékgyűjtő kukákban. Ezzel könnyebbé válik a termékek helyes szétválogatása és újrahasznosítása – olvasható a csomagolóanyaggyártó közleményében.

Az új, rögzített kupakokkal ellátott csomagolásokat már több európai országban vezette be a cég, többek között Írországban, a Baltikumban, Spanyolországban, Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában. A Tetra Pak a rögzített kupakokkal ellátott csomagolásainak piacra dobásával elsők között tesz eleget az új, uniós szabályozásnak, melynek értelmében minden Európai Unióban működő italgyártónak, kiskereskedőnek, gyártónak és importőrnek kötelessége 2024 júliusig áttérni a rögzített kupakkal ellátott italos termékekre.

Ha kíváncsi vagy a cikk folytatására, itt tudod elolvasni: dontwasteit.hu