Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Így hozzunk létre jövőbiztos kertet

  • 2022. szeptember 06.
  • Jakab János

Egy jól megtervezett kert segítségével kevésbé lesz bizonytalan a jövő.

 

Egy szép és termékeny kertet létrehozni rövid távon nem is nehéz. Ennél nagyobb kihívást jelenthet annak biztosítása, hogy a létrehozott kert valóban kiállja az idő próbáját.

 

Több fronton is példátlan változások korát éljük. De a kert most és a jövőben is a nyugalom oázisa a káoszban. A jövőbiztos kert nem az, ahol semmi sem romlik el. Inkább egy olyan tér, ahol, ha valami rosszul sül el, idővel regenerálódik, írja a treehugger.com.

 

A rugalmas, jövőálló kert esetében minden úgy van megtervezve, hogy a várható éghajlati, anyagi vagy egyéb problémákat kisebb károkkal vészelje át.

 

A sokszínűség kulcsfontosságú

 

Az egyik legfontosabb dolog, amit észben kell tartani a jövőbiztos kert létrehozásakor, az az, hogy a változatosság kulcsfontosságú. Ez azt jelenti, hogy alaposan át kell gondolni a vetni kívánt fajok számát, de ami még ennél is fontosabb, figyelembe kell venni a rendszer elemei közötti jótékony kölcsönhatások számát, mivel minél több előnyös kölcsönhatás van egy ökoszisztémán belül, az annál stabilabb és rugalmasabb lesz.

 

Át kell tehát gondolni, hogyan kerülhetjük el, hogy az összes tojásunkat úgymond egy kosárba tegyük. Ez azt jelenti, hogy úgy kell kiválogatnunk az általunk termesztett növényfajtákat, hogy minimálisra csökkentsük a kár kockázatát. Ebben segít például, ha összehangoljuk az ültetési időket, de ezen kívül is számos stratégiát lehet alkalmazni.

 

Gondoskodni kell arról, hogy a kert ne függjön túlságosan egy pár kéztől. Érdemes egy kertben több kertészkedőnek együttműködni, megosztani a tudást. Így sokkal jövőbitosabb lesz,mint ha csak egy ember gondozza a kertet.

 

kert

 

Zárt hurkú rendszerek létrehozása

 

Ideális esetben egy jövőbiztos kert csak korlátozott mértékben támaszkodik az emberi kézre. A végső cél egy kevés karbantartást igénylő kert létrehozása, ami állandósítja a természet körforgását, és olyan zárt hurkú rendszereket hoz létre, amik idővel alig vagy egyáltalán nem igényelnek külső beavatkozást. Más szóval, egy jövőbiztos kertnek olyan helynek kell lennie, ahol az energia és az erőforrások állandóan újrahasznosulnak.

 

A teljes cikk folytatását ide kattintva elolvashatod.

Kép és cikk forrása: sokszinuvidek.24.hu