Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Így alakítja át alapjában a pandémia a brit divatot

  • 2020. április 28.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A Fashion Roundtable az Instagramon tette közzé azt a diagramot, amelyben adatszerűen közlik a brit divatipar szereplőinek körében végzett felmérésük eredményeit, a járványhelyzet tükrében. Az ágazat jelentős mértékben visszaesett mára - mi lehet ebben a környezetvédelmi pozitívum?

 

A divat gyakorlatilag egy kaméleon, egy folyton változó jelenség: trendekre és inspirációkra épül. Sok kiegészítő iparágnak ad feladatot és rengeteg embernek munkát világszerte. Ám most, a COVID-19 idején az ágazat új kihívások elé került. Előtérbe kerültek olyan kérdések, nem kellene-e magát valójában szégyellnie magát a divatiparnak, amiért eddig a növekedésével lényegében kizsákmányolta az erőforrásokat, rabszolgamunkát végeztet egyes elmaradott országokban. Nem kellene a jelenlegi helyzetből tanulva egy új típusú, sokkal fenntarthatóbb szisztémát kialakítani a divatszakmában is?

Angliában a divatipar hosszú ideig sikerágazat volt mostanáig - itt dolgoztak a világ vezető dizájnerei, számos újítást vezettek be és terjesztettek el. A Fashion Roundtable az ágazat szinte valamennyi szereplőjéhez kérdést inézett, hogy megtudják, milyen helyzetben van most a szegmens, a járványhelyzet eszkalálódásával.

A megkérdezettek 61 százaléka úgy nyilatkozott, jelentős mértékben befolyásolja a helyzetét a járványhelyzet,  ezek az emberek már elvesztették a munkájukat emiatt.A varrodák és előállító üzemek bezártak, de a szállítás is akadozik. A szabadúszónak is nevezett iparágat azonban nem lehet kizárólag a kormányzati munkahelymegmentő programokkal megtámogatni, itt az kevés lesz - vallják ágazati szereplők. 

Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a jelenlegi helyzet egyfajta letisztulásra is alkalmas lehet, sokan máris azt emlegetik, a divatiparnak mindenképpen át kell esni egy újratervezésen és a jövőben az eddiginél sokkal fenntarthatóbb módon kell működnie. Az, hogy divatcikkeket keresztülhajóztatnak a világon, vagy hogy a nagy divatshow-kra ezrek kelnek útnak repülőgéppel, semmiképpen nem maradhat általános - szólnak a kritikák. 

forrás: zipmagazin.hu