Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hűtés klíma nélkül

  • 2022. augusztus 18.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Még a kánikulában is elviselhetőbb a lakás vagy iroda belső hőmérséklete, ha mozog valamennyire a levegő. Az okos huzat ráadásul képes keverni az eltérő hőmérsékletű légtömegeket.

Amikor kutyasétáltatás közben elmegyek egy ház mellett, amelyen a klímaberendezés kültéri egysége közel van a járdához, valósággal olyan érzés, mintha egy hajszárító mellett mennék el. Nyilván a klimatizálás hátrányai közül ez csak az egyik. A lakás belső hőmérsékletét úgynevezett passzív módszerekkel is csökkenthetjük. A passzív módszerek egyike a külső árnyékolás, azaz a napsugarak elleni védelem. Ennek óriási a jelentősége: ha a napsugarak nem érik el az épület üvegfelületeit, akkor azokon áthaladva nem is juttatnak hőt a beltérbe. A passzív módszerek közé tartozik az épület szellőztetésének okos kialakítása, amelynek során a fizika törvényeit alkalmazzuk a hőmérséklet mérséklésére.

 

Az épületek "passzív túlélési képességéről" a Toronto és a Carleton Egyetemek kutatói állítottak össze egy tanulmányt a 2021-es 46 Celsius-fokos extrém hőségperiódus után. A passzív módszerek iránt azért egyre nagyobb az érdeklődés, mert a tömegessé váló klímaberendezések - kültéri egység hőleadása miatt - valós veszélyt jelentenek a sűrűn lakott városokban: döbbenetes mértékben fokozzák a városi hősziget hatást. 

 

A cikk folytatódik!

Kattints a forrásra:

365.reblog.hu