Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyilt levél az államtitkárhoz.

  • 2010. október 08.
  • graczek

A MAL Zrt. újabb bánya nyitását tervezi Nyirádon. Zöld szervezetek nyílt levélben fordultak Illés Zoltán államtitkárhoz, hogy akadályozza meg a vállalat további terjeszkedését.

Illés Zoltán államtitkár Úr részére

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

Alulírott természetvédelmi szervezetek aggódva figyeljük, hogy a MAL Zrt. - amelynek vörösiszap tárolója a Veszprém megyei katasztrófát okozta - most külszíni bauxitbányáinak bővítését tervezi. Nyírád település területén a „Nyirád I. - bauxit” védnevű bányatelken lévő Darvastó VII. és Darvastó VIII. bauxittelep helyszínén terveznek külszíni bányaművelést egy jelenleg erdőművelési ág alá tartozó területen.

A két ügyben előzetes vizsgálati eljárás indult, a székesfehérvári székhelyű Környezetvédelmi Felügyelőségen, és az egyik esetben október 11-én közmeghallgatást is tartanak, szintén a hatóság épületében. Alulírott szervezetek a MAL Zrt. felelőségvállalást kerülő magatartását és a katasztrófa súlyosságát elbagatellizáló nyilatkozatait megismerve, úgy véljük nem
megengedhető, hogy a cég újabb külszíni bányákat nyisson több hektár területet „marsbéli” tájjá téve.

Függetlenül a katasztrófától a több hektár területre kiterjedő külszíni bányaművelés önmagában is megkérdőjelezhető annak környezeti hatásai miatt. A több hektáros erdőterület felszámolása, a kitermelt anyag közúti szállítása, és a karsztos területen
a rekultiváció nehézsége miatt a bányaművelés engedélyezése meglátásunk szerint aligha engedélyezhető.

Arról a vállalatról, amely a halálos áldozatok és a sérültek tucatjainak égési sérülése ellenére tagadja a vörösiszap emberre ártalmas voltát, és semmiféle felelősséget nem vállal az általa működtetett vörösiszap tároló gátszakadásáért, aligha feltételezhető, hogy egyéb a környezeti elemeket igénybe vevő tevékenysége során kellő körültekintéssel fog eljárni.

A fentiek miatt arra kérjük Önt, hogy a tervezett bányakapacitás bővítések engedélyezési eljárását függessze fel addig az időpontig, amíg a katasztrófa felelőseinek felelősségre vonása és a jövőbeli hasonló esetek elkerüléséhez szükséges lépések meg nem történnek. Mindezek hiányában nem lehetünk biztosak abban, hogy a hasonló tevékenységből hanyagság, illetve a rendszer pontatlansága nem fogja a továbbiakban is védtelen lakosok életét és életük munkáját, valamint természeti környezetünket veszélyeztetni.

Budapest, 2010. október 7.


Tisztelettel:
Horváth Zoltán, elnök
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

Csatlakozó szervezetek:

Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Fenntarthatóság Felé Egyesület
Független Ökológiai Központ
Gaja Környezetvédő Egyesület
Holocén Természetvédelmi Egyesület
Hulladék Munkaszövetség
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
Magyar Természetvédők Szövetsége
Reflex Környezetvédő Egyesület
Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület
Válaszúton hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány
Védegylet Egyesület
WWF Magyarország
Zöld Akció Egyesület