Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékból luxusruha? A divatiparnak is át kell állnia az újrahasznosításra

  • 2020. október 06.
  • Andi

Óriási a túltermelés a divatiparban mind alapanyagból, mind késztermékből. Ezen enyhíthetne az upcycling, vagyis az értéknövelő újrahasznosítás, azonban manapság még számos kihívással néznek szembe az így alkotó divattervezők.

A koronavírus-járvány során tapasztaltak csak ráerősítettek arra a mind szélesebb körben képviselt nézetre, hogy fenntarthatatlan, ahogy számos iparág működik, és újból előkerült, hogy a divatipar milyen komoly mértékben járul hozzá a környezetszennyezéshez. A divattervezők közül immár számosan keresik a megoldásokat szakmájukban az egyre égetőbb ökológiai krízis enyhítésére. Például óceánokból kihalászott műanyaghulladékból készült alapanyagból alkotnak valami újat, és a tapasztalatok szerint az efféle fejlesztések töretlen népszerűségnek örvendenek.

Még ennél is zöldebb megoldásnak számít az upcycling, vagyis az értéknövelő újrahasznosítás: ennek során már meglévő alapanyagok, termékek ismételt felhasználási lehetőségeire koncentrálnak a tervezők – legyen szó akár a szabás és a gyártás során visszamaradt hulladékokról, akár már meglévő ruhákról.

A McKinsey & Company és a Global Fashion Agenda nemrég megjelent Fashion on Climate című jelentése szerint a világ divatipara 2,1 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátott ki 2018-ban. Ez a klímaváltozásra „olajat öntő” emisszió egészének 4 százaléka, ami megegyezik Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság teljes CO2-kibocsátásával. Ennek 70 százaléka pedig az alapanyaggyártás és a kivitelezés oldalán keletkezik. Csak a gyártási hulladék minimalizálásával évente 24 millió tonnányi üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne megspórolni.

 

A teljes cikk a hvg360-on olvasható:

https://hvg.hu/360/202040__ami_masnak_szemet__tultermeles__upcycling__hu...