Európa: egy kiüresedett csomagolási rendelet, amely csak a papírcsomagolás mennyiségét fogja növelni

  • 2024. május 09.
  • Gyuri

Az Európai Parlament április 24-én szavazott a csomagolás és csomagolási hulladék rendeletről (Packaging and Packaging Waste Regulation, PPWR) szóló végleges megállapodásról, amelyből kivették a papírcsomagolási hulladék növekvő mennyiségének kezelését célzó legjelentősebb rendelkezések többségét.

A papírcsomagoló-ipar kíméletlenül lobbizott, és elérte, hogy eltöröljék az eldobható papírcsomagolások tilalmát, beleértve a csoportosított csomagolásokat (például a sörökhöz használtakat), az éttermi csomagolásokat (hamburgercsomagolások és eldobható dobozok), valamint a gyümölcsök és zöldségek csomagolását.

Ennek eredményeképpen a műanyag csomagolás betiltása nem fogja megnyitni az utat az újrafelhasználható csomagolás előtt, amely az egyetlen megoldás, ami csökkentheti a hulladék mennyiségét. Éppen ellenkezőleg, elősegítik az átállást az eldobható műanyagról az eldobható papírcsomagolásra. Ugyanez fog történni a vásárlókkal is, ahol az eldobható műanyag zacskókat felváltják az eldobható papírtáskák. Hasonlóan, vásárlás során az eldobható műanyag zacskókat az eldobható papírtasakok váltják fel.

 

A videó magyar felirattal megtekinthető ITT

Ezen felül az újrahasználatra vonatkozó szabályok nem vonatkoznak a szállítási ágazatban használt kartoncsomagolásra, annak ellenére, hogy az ágazatban az összes csomagolás 70%-át teszik ki. További számos eltérési és késlekedési lehetőség, valamint joghézag került a rendeletbe.

Pozitívum, hogy a rendelet betiltja az „örök vegyi anyagok”, a PFA-vegyületeket (per- és polifluoralkil anyagok), ezeket a mérgező adalékanyagokat, amelyeket a papírcsomagolásban általában a zsírnak való ellenállás érdekében használnak. A rendelet emellett kötelező betétdíjas visszavételi rendszereket (DRS) ír elő a műanyag palackok és dobozok számára, és harmonizálja a csomagolási címkéket az EU-ban.

Igaz, hogy a rendelet fontos hulladékcsökkentési célokat tűz ki (5% 2030-ban, 10% 2035-ben és 15% 2040-ben), de az ezek eléréséhez szükséges intézkedések nélkül ezek a célok üres szólamok maradnak.

Van azonban remény. A rendelet azt is lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy magasabb célértékeket vagy további tilalmakat határozzanak meg. Ez azt jelenti, hogy ha a nemzeti kormányok valóban elkötelezettek a csomagolási hulladék csökkentése (és nem csak a papírhulladék műanyaggal való helyettesítése) és erdeink védelme mellett, akkor a papírcsomagolást is fel kell venniük a tiltott csomagolási formátumok közé, valamint a szállítási ágazat újrahasználati célkitűzései közé. Az európai országok csak akkor lesznek képesek hatékonyan teljesíteni a PPWR által kitűzött csomagolásihulladék-csökkentési célokat, ha a papírcsomagolást is bevonják az intézkedéseikbe. A kérdés tehát a következő: a kormányok valóban elkötelezettek-e a hulladékcsökkentés és erdeink védelme mellett?

 

Fordította: Uray Katalin

Forrás: environmentalpaper.org