Hogyan működik az új visszaváltó rendszer?

  • 2024. június 26.
  • PKata

Egyre több visszaváltható aludobozzal, üveggel és PET palackkal találkozhatunk az üzletek polcain, MOHU REpont automatát pedig alighanem már mindenki látott. Utánajártunk, hogy hogyan működik a fokozatosan bevezetett új rendszer: mit, hogyan válthatunk vissza, mire jó az 50 forintos visszaváltási díj és a rendszerhez fejlesztett alkalmazás.

 

Napról napra több a visszaváltható italcsomagolás az üzletekben, ezek az átmeneti időszaknak köszönhetően fokozatosan jelennek meg a polcokon. Érdemes figyelni, hogy a palackokon, dobozokon és üvegeken ott van-e a logó, ami a visszaváltási díjat jelöli. Ez alapján dönthetünk, hogy az automatához vigyük, vagy a korábban megszokott módon szelektív hulladékként kezeljük.

Fontos, hogy ami visszaváltható, azt ne nyomjuk össze, hiszen a REpont automata (kisebb üzletekben kézi visszaváltás működik) csak az ép csomagolásokat ismeri fel és fogadja el. A visszajáró összeg értékében az adott üzletben levásárolható voucher jár, de jótékony célra is felajánlhatjuk – jelenleg a gyermekek gyógyítására utalja el az MOHU. Sőt, akár azonnal a számlánkra is kerülhet ami nekünk jár – ha van REpont appunk!

Az alkalmazás, ha regisztráljuk magunkat és számlaszámunkat, egyből elutalja nekünk a korábban, a vásárláskor kifizetett összeget. Ehhez csak annyi kell, hogy az automatánál leolvassuk az appban megjelenő személyre szabott QR kódunkat. Az app másra is jó: segítségével vonalkód alapján kiderül, hogy az adott palack vagy doboz visszaváltható-e, illetve megtalálhatjuk, hogy hol van a közelünkben visszaváltó automata.

És hogy ez miért jó?
Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol van visszaváltási díj, ott jóval magasabb – akár a 90 százalékot is eléri – az újrahasznosított italcsomagolás aránya. Nő a környezeti tudatosság, csökken a szemét mennyisége.

 

Forrás: telex.hu