Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hippiknek igazuk volt? Modern kommunák

  • 2015. június 09.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

A megosztáson alapuló gazdaság előretörésével egyre népszerűbb a co-housing. Egyre több városban épül az erőforrásokat és közösségi élettereket megosztva használó, fenntartható városi lakóház.

A londoni BedZED projekt indulásakor 2003-ban, még meglehetősen idealistának tűnt a gondolat, hogy 82 ember boldogan éljen egy közösségben, a lehető legkevésbé ártva a bolygónak. A co-housing mozgalom részeként nem csak a megosztott közösségi terekkel, - konyha, étkező, -, hanem az alacsony energiafelhasználású és víztakarékos megoldásaival is ezt a célt tűzte ki. Azóta a klímaváltozás és a sharing economy, - közösségi megosztáson alapuló gazdaság, - térnyerésével egyre népszerűbbek lettek ezek a közösségi életterek, különösen azok modern formája, ahol az erőforrásokat megosztva, saját lakrész áll rendelkezésre. A Kínában és Anglia számos pontján felépített, több ezer fős ökofalukat további, városi megosztott ház építése követi, a saját napenergia telep mellett biomassza erőművel, Oxfordhoz közel. Ottawa, San Francisco, Michigan és más észak-amerikai városok is büszkélkedhetnek fenntartható városi co-housing épületekkel. A németországi Weimarban egy már nem használt kórház épülete a közeljövőben 200 ember számára nyújthat fenntartható közösségi otthont.
Mind az ingatlanberuházók, mind az otthont keresők számára egyre vonzóbbak ezek a projektek, az erőforrások megosztása a lakhatási költségeket jelentősen csökkenti, ugyanakkor a valóban hatékony fenntartható technológiák ma még meglehetősen drágák, ezért az erőforrástakarékos co-housing mainstreammé válása még odébb van.


Forrás: The Guardian:Communal Living Projects