Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Greta Thunberg: Hogy mertek mindannyian hozzám jönni egy kis reményért?

  • 2019. szeptember 25.
  • Enikő
"Ez így teljesen rossz. Nekem nem kéne ma itt állnom. Az iskolapadban lenne a helyem, az óceán másik felén. És mégis mindannyian hozzám jöttök egy kis reményért? Hogy merészelitek? Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. És mégis, én még a szerencsések közé tartozom. Az emberek haldokolnak. Egész ökoszisztémák dőlnek össze. Egy tömeges kihalás szélén állunk. És mégis csak a pénzről meg a gazdasági növekedés meséiről tudtok beszélni."

Így kezdte felhevült beszédét a 16 éves Greta Thunberg az ENSZ New York-i klímacsúcsán, ahol a világ számos országának vezetője is felszólal.

 

A The Guardian beszámolója szerint rövid beszédében Thunberg felelősségre vonta a világ kormányait és az eseményen résztvevőket, hogy egyáltalán nem tesznek eleget, nem hiszik el, hogy most rögtön kell cselekedni, hiába állítanak mást, hiába mondják azt, hogy hallják a segélykiáltásokat. 

 

Azt is mondta, az sem elég, hogy azt mondják, a szén-dioxid-kibocsátást tíz éven belül a felére kell csökkenteni. Mert Thunberg szerint ebben arra is támaszkodnak, hogy majd az ő generációja és az utána következő olyan technológiákkal fogja csökkenteni ezt a szén-dioxidot, amik még nem is léteznek. „Az 50 százalék nekünk nem elfogadható. Nekünk, akiknek majd ténylegesen a következményekkel kell együtt élnünk. 

 

"És ti még mindig nem vagytok elég érettek ahhoz, hogy kimondjátok a valóságot. Elárultatok minket. De a fiatalok már kezdenek rájönni erre. A jövő generációinak szeme rajtatok van. És ha ti úgy döntötök, hogy cserbenhagytok minket, soha nem fogunk megbocsátani. Nem engedjük, hogy ezt megússzátok. Itt és most mi meghúztuk a határt. A világ kezd felébredni. És jön a változás, ha tetszik nektek, ha nem"

 

zárta beszédét. 

 

Az ENSZ hivatalos bejelentése szerint hétfőn összesen hatvanhat ország kormánya fogadta meg, hogy 2050-ig elérik a karbonsemlegességet, ami sokak szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon elkerüljük a katasztrofális mértékű klímaváltozást.

 

forrás: https://index.hu/techtud/2019/09/23/greta_thunberg_ensz_beszed_klimacsuc...