Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Folytatódik a kampány a tervezett elavulás megszüntetéséért

  • 2020. június 04.
  • Enikő

Újabb mérföldkőhöz ért a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetségének kampánya, amelynek célja a hatékony fellépés a tervezett elavulás ellen, valamint elektronikai eszközeink élettartamának a megnövelése. A mai napon átlépte a tízezret a petíció aláíróinak száma. A két szervezet az aláírásokkal együtt eljuttatja a döntéshozókhoz a témához kapcsolódó javaslatcsomagját.

A programot a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége azzal a céllal indította, hogy megnehezítse a tervezett elavulást.  A kampány során olyan jogszabályok megalkotását szorgalmazzuk, amely biztosítja, hogy:

  • a tartós fogyasztási cikkek jótállása fokozatosan 5, majd 10 év legyen;
  • a tervezett elavulás pénzbírsággal, börtönnel büntetendő cselekmény legyen.

"Az aláírásgyűjtő kampányunk kezdete óta egyre inkább bebizonyosodott, hogy a tervezett elavulás nem összeesküvés elmélet, hanem sajnos valós gyakorlata a nemzetek feletti cégeknek. Nem véletlen, hogy a Samsungot 5 millió euróra, az Apple-t pedig 10 millióra büntette egy olasz hatóság a telefonok szándékos lassításáért, míg Franciaországban 25 millió euró büntetést kényszerült fizetni az Apple. Ezen felül a felhasználóktól is sok visszajelzést kaptunk a tervezett elavulással kapcsolatos negatív tapasztalataikról" – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programfelelőse.

"A petíciónkat támogató több mint tízezer aláírás is azt mutatja, hogy az embereknek elegük van abból, hogy a napjainkban kapható elektronikai eszközök egy-két év után elromlanak, míg a nagyanyáink idejében gyártott gépek évtizedeken át használhatóak voltak. Ezért is dolgoztunk ki egy 13+1 pontból álló szakmai javaslatcsomagot  a Fenntarthatóság Felé Egyesület kezdeményezésére a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Humusz Szövetség bevonásával, amelyet most el is juttatunk a döntéshozókhoz" – tette hozzá Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

 

Néhány pont a civil szervezetek javaslatai közül:

  • A leghatékonyabb lépés a tartósabb elektronikai termékek felé a kötelező jótállás és szavatossági idő jelentős mértékű növelése.
  • Gazdasági ösztönzőkkel kell támogatni a tartósabb termékek gyártóit. Csökkentett általános forgalmi adóval és környezetvédelmi termékdíjjal többek között a hatékonyabb, kevesebb erőforrás-felhasználással működő, hosszabb jótállással és Magyarországon kiépített szervízhálózattal rendelkező termékek előállítói kapnának kedvezményeket.
  • A már nem használható termékek esetében támogatni kell a termékek visszavitelét – többek között műszaki termékekre vonatkozó betétdíj bevezetésével.
  • A gyártók számára kötelezővé kell tenni a termékek élettartamára, garanciájára, javíthatóságára, fejlesztési lehetőségeire vonatkozó információk közzétételét.
  • Jogszabályi eszközökkel a gyártók számára kötelezővé kell tenni a javíthatóság könnyebbé tételét.
  • Büntethetővé kell tenni a tervezett elavulás alkalmazását.

"Az aláírásgyűjtést mindaddig folytatjuk, míg a javaslataink alapján meg nem születnek azok a jogszabályok, amelyek elősegítik az elektronikai eszközeink élettartamának megnövelését, gyársásának, használatának és hasznosításának fenntarthatóvá tételét" – tette hozzá Fidrich Róbert.