Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fizetnek a halászoknak a kifogott műanyagszemétért Görögországban

  • 2019. július 12.
  • PKata

Egy görög vállalkozás 200 eurót (kb. 60 ezer forintot) ad havonta azoknak a halászoknak, akik vállalják, hogy a hálójukba akadt műanyagszemetet kiszedik a tengerből, ahelyett, hogy visszadobnák, írja az Euronews.

 

Az Enaleia nevű cég alapítója, Eleutheriosz Arapakisz elmondta, mennyire sokkoló volt számára, amikor egy 1987-ben lejárt kólás dobozt találtak a tenger mélyén. Harminc éve lehetett a vízben. Ez volt az első dolog, ami ledöbbentett. A második pedig az, hogy a halász visszadobta a vízbe. Azt mondta, nem a szemétfogásért, hanem a halért fizetik.

 

A vállalkozás ezért kezdte el fizetéssel motiválni a helyi halászokat, hogy segítsenek a tenger megtisztításában. 

MIVEL EGYRE TÖBB A TENGERBEN A MŰANYAG, GYAKRAN FORDUL ELŐ, HOGY A HALÁSZHÁLÓKBAN TÖBB A FELSZÍNRE HOZOTT MŰANYAG, MINT A HAL.

Arapakisz szerint nem baj, ha a halászok csak a plusz pénz miatt állnak máshogy a kérdéshez, a lényeg a változás.

Miután összegyűjtötték a halászok hálójából kikerülő szemetet, különböző módon újrahasznosítják a hulladékot. A hálókból, kötelekből zoknikat, fürdőruhákat és más hasznos tárgyakat készítenek. A műanyagot is újra feldolgozzák egy erre szakosodott, helyi láncban.

Arapakisz szerint a tengerek megtisztításához még ennél is nagyobb összefogásra lenne szükség.

Az embereknek abba kell hagyniuk, hogy a vízbe dobálják a szemetet, a vállalatoknak pedig abba kell hagyniük a műanyag, mint legfőbb alapanyag felhasználását.

A cég programja bekerült az ENSZ környezetvédelmi szervezete által kiválasztott, a Young Champions of the Earth 2019 díj döntősei közé.

 

Forrás: https://index.hu/kulfold/2019/07/12/gorogorszag_muanyag_szemet_halaszok_fizetes/