Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fenntarthatóság is egyre fontosabb szempont a ruhát vásárlók számára

  • 2021. december 16.
  • Gyuri

Az elmúlt másfél év sok mindent felforgatott. Az is megváltozott, hogy mire tekintünk luxusként, és hogy mit várunk egy ruhadarabtól. Egyre többek szemében kerül első helyre az egészség és ezzel együtt a testmozgás - de a fenntarthatóság is.

Lefkovics Rebeka és Molnár Sára, a szintén környezetbarát sportruházatot kínáló 320DTLA tervezője és vezetője szerint a fenntarthatóság a vásárlók szemében a termék minőségében és hosszú élettartamában, valamint az alapanyag származásában ölt testet. „A luxus ma már nem a bonyolult haute couture-t jelenti, hanem a minőséget. Manapság a sportruházat, a funkcionális ruházat vagy akár a zoknik terén is lehet luxusminőségről beszélni, hiszen néhány anyag és technológia ezt megköveteli” – vallják. Tapasztalataik szerint a kényelem és a funkcionalitás az a két fő szempont, ami egyre jobban meghatározza, milyen ruhadarabot viselünk. „A vásárlók már nem szeretik a komplikált, egy alkalomra szóló darabokat: fontos, hogy amiben reggel elindul az ember, az estig végigkísérje.” A márka ötlete egyébként Los Angelesben született meg, ott hozta létre Lefkovics Rebeka. Arrafelé már sok éve elfogadott, hogy sportruházatot viseljünk az utcán. A pandémia pedig csak ráerősített ennek a létjogosultságára, hiszen a kényelem és a sport még jobban előtérbe került.

 

Nem könnyű azonban minden szempontból fenntarthatónak lenni. A Vogue Business online divatipari szaklap egy augusztusi cikke szerint a sportruházat és a fenntarthatóság nemigen egyeztethető össze: egy sportoláshoz viselt darabnak rugalmasnak, légáteresztőnek kell lennie, el kell vezetnie az izzadságot, fontos, hogy mosógépben lehessen mosni – hogy csak néhány szempontot említsünk. Ezeknek a kritériumoknak pedig leginkább a szintetikus poliészter és a nejlon felel meg. Ezek viszont akkor is eresztik magukból a mikroműanyagot, ha újrahasznosított anyagból és óceáni hulladékból készülnek. És persze az újrahasznosított alapanyaghoz is folyamatosan új és új hulladékra van szükség.

 

A teljes cikk a hvg360-on olvasható el előfizetés esetén.

Szöveg és kép forrása: hvg.hu/360