Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Feltörtünk

  • 2005. augusztus 24.
  • humusz
Felkavarodott az ásványvízpiac: a multik, így a Pepsi és a Nestlé eddigi hegemóniáját jóval kisebb, magyar tulajdonú cégek törték meg. A nagy átrendezõdésen kívül a HVG mást is talált: néhány olyan mikrobát a találomra vett vízmintákban, amilyet az elõírások nem engednek meg.

Tizenötszörösére, 60 literre nőtt bő tíz év alatt az egy főre jutó éves ásványvízfogyasztás Magyarországon. A tavalyi stagnálás után az idén újabb ugrás várható - egyes palackozók szerint akár a 70 litert is elérheti. Az AC Nielsen piackutató legfrissebb adatai ezt látszanak alátámasztani: 2004 augusztusa és 2005 júliusa között a kiskereskedelmi forgalomban 650 millió liter fogyott, 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban, értékben pedig 11 százalék volt a bővülés. Az így 35 milliárd forintosra nőtt piacon azonban alaposan átrendeződtek az erőviszonyok. Az eddig orrhosszal vezető multikat megszorongatták a kisebb cégek. Némi túlzással mindenki, aki palackozni tud, most ásványvízzel próbálkozik.

Egy éve még egyértelműen a két multi - a Nestlé Waters érdekeltségébe tartozó Kékkúti Ásványvíz Kitermelő, Töltő és Forgalmazó Rt. és a Pepsi-Cola tulajdonában álló Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Rt. (FÁÜ) - vezette a piacot fej fej mellett, egyötöd-egyötödös részesedéssel. Az idén azonban a piacon - ahol a szereplők általában túlbecsülik saját részesedésüket - tudni vélik, hogy a vezetést már átvette a Szentkirályi Ásványvíz Termelő és Forgalmazó Kft., még ha a Kékkúti továbbra is azt állítja magáról, az AC Nielsen felmérésére hivatkozva, hogy mennyiségben 13 százalék feletti, értékben 25 százalék feletti részesedéssel őrzi vezető helyét. A cég a tavalyi, 101 millió literes teljesítményének növelését várja az idén, legalábbis a múlt évi 6 milliárd forintos árbevételt az üzleti terv szerint 10 százalékkal fejelné meg. A FÁÜ konkrét adattal nem szolgált, de Barta Zsolt kommunikációs igazgató úgy vélte, korábbi 20 százalékos részesedésük csökkent, leginkább az olcsó, a hipermarketek polcait elborító saját márkás termékek miatt. Balogh Levente, a családi tulajdonú Szentkirályi Kft. ügyvezetője viszont úgy becsülte a HVG-nek, hogy a szénsavmentes kínálatban már piacvezetők. Az idén mindenesetre 150 millió liter palackozását tervezik, ezzel pedig közel az ötödét adnák el az összes fogyasztásból. A Szentkirályi itt sem áll meg, nemzetközi márkát szeretne felépíteni, jövőre indítja is a kampányt.

Beletrafált Magyarország "g-pontjába", minden van a címkén, ami az érzékszerveket megbizsergeti: szent, korona, király, világdíj - valahogy így jellemzik a versenytársak a két éve 20 millió literrel a piacból még csak 3 százalékot kihasító, 33 millió forint törzstőkéjű társaság felfutását. Amelyet Balogh bevallása szerint is leginkább a hathatós marketinggel alapoztak meg, meglovagolva, hogy szénsavmentes vizük 2004-ben a párizsi Aqua-Expón első díjat - Eauscart - nyert. A konkurencia kétségbeesetten ágált ugyan, s hangjuk a Gazdasági Versenyhivatalig (GVH) is elhallatszott, ám csak annyit értek el, hogy a Szentkirályinak 1 millió forint bírságot kellett fizetnie, és a "világbajnok" megjelölés helyett a "világdíjas" került a címkére. A kritikusok szerint az előbbi felirat használatával jogosulatlan előnyhöz jutott a cég; mi több, évente több tucat hasonló rendezvény van, és még rangosabbak is a párizsinál. A The Best Water in the World című kiállításon a Zenit International - az Ásványvíz Világszövetség hivatalos szervezője - minden év februárjában osztja ki a díjakat. Tavaly 661 ezer meghívót küldtek el gyártóknak és szakembereknek, de meghívó nélkül is bárki nevezhetett. Az Aqua-Expót a szakma háziversenynek tekinti - tavaly legalábbis a 283 kiállító közül 224 volt francia, és csak 23 érkezett más európai országból. A GVH vizsgálati jelentése azt is megállapította, hogy a párizsi rendezvény inkább tekinthető turisztikai kiállításnak, mint hivatalos ásványvíz-világbajnokságnak - ilyet ugyanis nem rendeznek. "Azok a gyártók, akik elég jónak tartották terméküket a sikeres versenyzéshez, és kifizették a nem kis összegű nevezési díjat, indulhattak a versenyen" - áll a jelentésben.

Hiába fanyalognak azonban a versenytársak, és hiába mutogatnak a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség véleményére, amely szerint a Szentkirályi ásványianyag-tartalma alapján nem különbözik jelentősen a hozzá hasonló vizektől - ez a literenként 500-1500 milligramm ásványianyag-tartalmú, úgynevezett normál kategória, amelybe a hazai ásványvizek többsége tartozik -, a marketingfogás nem nekik jutott eszükbe. Sőt az ominózus Aqua-Expón szerepelt a Coca-Cola, a Pepsi Cola, a Danone, a Nestlé is, de nem magyarországi, hanem jól ismert márkáikkal, mint például az Evian.

Jellemző egyébként, hogy egymáshoz nagyon közeli víznyerő helyről három szomszédvár is fakaszt ásványvizet: Szentkirálytól nem messze, Lajosmizsén a Magyarvíz Ásványvíz Kft., illetve Albertirsán az Aquarius-Aqua Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Kft. Utóbbi kettő azonban inkább a mennyiséggel virít, a felettébb árérzékeny vevőkhöz igazodva az összforgalom 30-50 százalékára becsült saját márkás piacot foglalta el, vagyis zömmel a nagy üzletláncok márkanevein forgalmaz. A francia Danone és az olasz San Benedetto érdekeltségébe tartozó Magyarvíz, amely 10 millió eurós zöldmezős beruházás után 2003-ban fogott a palackozásba, idén 50-60 millió literes termelést tervez, ami 8-10 százalékos piaci rész eléréséhez elegendő. A cég a saját márkás termékszegmens mintegy negyedét foglalta el - becsüli Gulyás Miklós ügyvezető -, s csak kisebb rész jut a Magyarvíz márkájának, a Primaverának. Ugyanakkor a Plutzer Tamás és Benedek Péter tulajdonában álló Aquarius-Aqua Kft. 60 százalékos részt mond a magáénak a saját márkás piacból. A minőségi szegmensben pedig a Veritas nevű vízzel próbálkozik, s a Szentkirályi példáján okulva a cég az idén az Aqua-Expóra is benevezett, ahol második helyezést szerzett. Ugyanott különböző kategóriákban összesen négy díjat nyertek a magyar ásványvizek. A kiváló összeredményhez illetik bekalkulálni, hogy az idei expót a multik bojkottálták, így alig több mint féltucatnyian versengtek a díjakért.

A Tesco és a Lidl saját márkás gyártójaként 60 millió literes éves termeléssel, 1,5 milliárd forintos tervezett bevétellel állja a versenyt a Pannon-Aqua Rt. is. A Bambi feltámasztójaként feltűnt cég a januártól felsrófolt termékdíjköltségek miatt egyelőre felfüggesztette a nosztalgiaüdítő gyártását. A megugró termékdíj-kötelezettség a legnagyobb cégeken kívül egyébként mindenkit sújt, például a 4 százalékos piaci részesedésű Buszesz Rt.-nél - amely az üdítőkkel együtt 5 milliárd forint körüli árbevételt tervez - a sarc elviszi a 80-90 millió forintra belőtt nyereséget.

Bármennyit panaszkodnak a palackozók a túl sok szereplő és a gyilkos árverseny miatt, újabb befektetők is fantáziát látnak az ásványvízben. A patinás nevű, 1370 óta ismert kútból nyert Mohai Ágnest például most akarja feltámasztani Temesvári Kornél (korábban a vezető tejipari cég, a Friesland Hungária Rt. elnök-vezérigazgatója). Cége, az Universal Foods Kereskedelmi Kft. a tavasszal megvásárolta a Karsai Műanyagipari Holding Rt. kezében veszteségesnek bizonyult, tavaly 25 százalékos forgalomesést elkönyvelt Mohai Ágnes Kft.-t (HVG, 2005. július 16.), mégpedig azzal a céllal, hogy az ásványvíz visszaszerezze régi hírét-fényét.

VITÉZ F. IBOLYA - hvg