Felmérik a cégek élelmiszer-veszteségeit
Az Agrárminisztérium megbízásából az Agrárgazdasági Kutató Intézet kutatást végez a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások bevonásával az élelmiszer-veszteségről és sajátmárkás termékekről.
Az élelmiszer-pazarlás témakörével már évek óta foglalkozik az AKI. Az eddigi munkájukból kiderült, hogy a lakosság után az élelmiszeriparban keletkezik a legtöbb élelmiszer-hulladék. Jelenlegi felmérésük során a vállalkozások az élelmiszer-veszteséggel kapcsolatos ismereteit és tapasztalatait gyűjtik össze, amelyek megalapozhatják az intézet további adatgyűjtési folyamatát, továbbá alapul szolgálhatnak a szakmapolitikai intézkedéseket segítő javaslatok összeállításához. A kérdőív kitér továbbá a sajátmárkás élelmiszerek gyártásával kapcsolatos tapasztalatokra, a kereskedelem és beszállítók közötti kapcsolatok feltérképezésére és vizsgálja a termékkör hatásait az élelmiszeripari szereplők körében. A beérkező adatokat az intézet felhasználja a „Sajátmárkás élelmiszerek szerepe az élelmiszeriparban” című kutatásához.
A kérdőív elérhető az AKI honlapján. A felmerülő kérdéseket az [email protected] e-mail címen lehet feltenni.
Forrás: elelmiszer.hu/AKI