Ezért ne nyírjuk hetente a füvet

  • 2024. június 10.
  • Jakab János

Ha egy csodálatos és természetes pázsitot szeretnétek elérni a legtermészetesebb úton, akkor mindenképp olvassátok el a 24.hu jóvoltából íródott rövid kis szösszenetet.

Mindenki jobban jár vele.

A fűnyírás általában nem a kedvenc kerti munka, viszont az egyenletes gyep látványáért mégis képesek vagyunk rendszeresen akár órák hosszat is tologatni a fűnyírót.

 

Miért ne tegyük?

Az 5 centiméternél magasabbra hagyott fű remekül hűti a talajt, így nem engedi kiszáradni, a fűszálak nem tudnak kiégni és öntözni sem kell olyan gyakran. Ezáltal a beporzók is hamarabb találnak virágra – írja az Agroinform.

Emellett nem mellesleg a saját energiánkat is másra fordíthatjuk.

 

Milyen időközönként érdemes nyírni?

A szakemberek szerint elég kéthetente elővenni a fűnyírót, így még nem nő olyan hosszúságúra a fű, ami már kezelhetetlen lenne, de a hűtő, nedvességmegtartó hatását is biztosítani tudja, továbbá kertünk sem fog gondozatlan hatást kelteni.

Ne időzítsük a fűnyírást esős időszakra, hiszen a víz súlya alatt a fűszálak könnyedén elfeküdhetnek, így pedig nem tudjuk egyenletesen levágni azokat.

Nyáron azért sem szükséges túl gyakran vágni, mert a tűző napsütés a rövid fűszálakat sokkal gyorsabban tudja kiégetni, mintha a hosszabb fűszálak árnyékot vethetnek egymásra.

 

Cikk és képek forrása: sokszinuvidek.24.hu