Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Európai Hulladékcsökkentési Hét

  • 2015. október 07.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
Idén is csatlakozik hazánk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

 A kampány keretében a kontinens egészén önkéntesek a saját ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett hulladékmennyiség csökkentésének, a termékekújrahasználatának, valamint a hulladékká vált anyagok újrahasznosításának, továbbá a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2015. november 21-29. között lesz.


Az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében megvalósuló kampányt hazánkban az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI, korábban OHÜ) koordinálja 2012 óta. Az akció népszerűsége mostanra jelentősen megnövekedett: míg 2012-ben mindössze 7, addig 2014-ben már 150 akcióötletet kiviteleztek önkéntesek szerte az országban, több mint 100 ezer ember bevonásával.
Ez azt jelzi, hogy az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek egyre nagyobb társadalmi szemléletformáló szerepe van, hozzájárul a lakosokkörnyezettudatos gondolkodásának erősítéséhez, közösségek formálásához, és kiadásaik csökkentéséhez.

A kampány üzeneteinek közvetítésében, a lakosok aktivizálásában, valamint ezen túlmutatóan a társadalmi szemléletformálásban, a környezettudatos gondolkodás erősítésében kiemelkedő szerep jut a média képviselőinek. Ezért arra buzdítjuk Önöket, csatlakozzanak az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezéshez!

A legjobb, legkreatívabb akciókat idén is benevezi hazánk az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó versenybe, amelyben az elmúlt években kiemelkedően teljesítettek a magyar résztvevők. 2013-ban a dabasi 2. számú Óvoda 2014-ben pedig egy magánszemély, Greksa Lászlóné is bekerült a döntőbe. Szintén tavaly a budapesti Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskola tanárai és diákjai pedig el is hozták a legjobbnak járó elismerést a megmérettetésről.


Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy központi témája, idén ez a „Hozz ki többet kevesebből!” gondolat.

Ennek lényege, hogy minél kevesebb erőforrás felhasználásával érjük el ugyanazt az eredményt. Ez jelentheti például tárgyak kreatív újrahasználatát, eszközök kölcsönadását, bérlését, termékek vásárlása helyett szolgáltatás nyújtását. A kampányhoz csatlakozni lehet a központi témához kapcsolódó, vagy bármilyen más kreatív, a keletkező hulladék mennyiségét csökkentő ötlettel. A kezdeményezésben hat kategóriában lehet részt venni, a gazdálkodó, ipari szervezet mellett ezek az államigazgatási szerv, hatóság; egyesület, civil szervezet; oktatási intézmény; magánszemély; és az egyéb szervezet (kórház, idősek otthona, kulturális központ, stb.).
Bővebb információ az Európai Hulladékcsökkentési Hétről a kampány weboldalán, a www.hulladekcsokkentesihet.hu oldalon olvasható, ahol igény szerint feltüntetjük a résztvevő szervezetek logóját. Ugyanitt lehet regisztrálni a saját akciókat 2015. november 6-ig. Kérdés esetén az OKTF NHI munkatársai állnak rendelkezésre az [email protected] e-mail címen.

 

forrás: zipmagazin.hu