Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elsőként indul házhoz menő használt sütőolaj gyűjtés az országban Kaposváron

  • 2019. szeptember 23.
  • Enikő
Bevezeti Magyarországon elsőként a használt sütőolaj házhoz menő gyűjtését ez év végére Kaposvár – jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a somogyi megyeszékhelyen sajtótájékoztatón.

A politikus közölte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatását élvező 300 millió forintos fejlesztés keretében Kaposvár mind a 27 ezer háztartása 3 literes, szűrővel ellátott gyűjtőedényt kap, a társasházak lépcsőházainál 60 literes konténereket is elhelyeznek, továbbá két gyűjtőjárművet vásárolnak.

 

Az edényeket chipekkel látják el, hogy mérni lehessen, ki, milyen gyakran, mennyi olajat gyűjt és ad le – tette hozzá.

 

Szita Károly közlése szerint azért határozták el a gyűjtés megszervezését, mert bár a Mol-benzinkutaknál átveszik a bioüzemanyag-készítéshez használható fáradt étolajat, még mindig kevesen élnek vele: az országban évente keletkező 50 ezer tonna ilyen olajnak a fél százalékát sem adja le a lakosság.

 

A használt étolaj dugulást idéz elő a lefolyókban, élővízbe jutva cseppenként ezer liter vizet tesz szennyezetté, de a talajra öntve is komoly károkat okoz – hívta fel a figyelmet.

 

Szita Károly azt mondta: nem tudják, mennyi használt étolaj keletkezik Kaposváron, de remélik, hogy a kezdeményezés révén a 30 százaléka a gyűjtőedényekbe kerül, és a kaposvári gyakorlat országossá válik.

 

forrás: https://www.dontwasteit.hu/2019/09/23/elsokent-indul-hazhoz-meno-hasznalt-sutoolaj-gyujtes-az-orszagban-kaposvaron/