Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elmentem egy hulladékfeldolgozóba, és megnéztem, mi lesz a szelektíven gyűjtött szemetemmel

  • 2019. március 26.
  • CsViki

Egy kis faluban lakunk, ahol minden hónapban egyszer megjelenik egy kukásautó, és elviszi a sárga zsákba külön gyűjtött szelektív hulladékot a házunk elől, cserében pedig ott hagynak nekünk a kerítésre tűzve annyi üres zsákot, amennyi telit elvittek. Nemrég elkezdett motoszkálni bennem a kérdés: mi lesz ezekkel a zsákokkal, mi történik pontosan a szemetemmel és jól csináljuk-e a szelektálást a családdal úgy, ahogyan csináljuk?

Felhívtam a szemeteszsákjainkon szereplő nevű cég weboldalán talált számot. Felvették, egy kicsit csodálkoztak, de adtak egy email-címet, ahova újságíróként megírhattam, mit szeretnék. Megírtam, és láss csodát: pár nap múlva felhívott a telep vezetője, hogy várnak nagy szeretettel, menjek, kérdezzek bármit. Mentem is, és elsőnek azt kérdeztem: szervezetileg hogyan zajlik a szemétgyűjtés mifelénk. Meg is mondták, én tisztességgel le is írtam, de egészen nyugodtan ugorja át mindenki a következő bekezdést, nem ez lesz a legpraktikusabban hasznosítható része ennek a cikknek.

Fejér megyei falunkban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (későbbiekben NHKV Zrt.) részéről kiállított, megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező közszolgáltató végzi, aki egyben a térség  Regionális Hulladékkezelő Központját is üzemelteti (a tulajdonossal megkötött szerződése alapján), amely Hulladékgazdálkodási Társulás (önkormányzati egyesülés) tulajdonában áll. A gyűjtést, kezelést végző közszolgáltató a lakosságtól hulladékkezelési díjat nem szed be (nem is számláz). A számlázás jogkör a NHKV Zrt.-nek van, így a díjakat ez a társaság szedi be a lakosságtól. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás alaptartalmát a hulladéktörvény, az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv, a települések helyi rendeletei és egyéb jogszabályok szabályozzák. 

 

A feldolgozósorra a bal oldalon látható zöld szalagon és rostán át érkezik a szelektíven gyűjtött háztartási műanyag- és fémhulladék. A nagy fehér doboz a válogatósor, az ablakokon át látszanak is a munkások, akik kézzel válogatják szét a hulladékot. Az egyes frakciók a sor alatti tárolókba potyognak, innen mindenféle hulladék megy a maga útjára

 

A hulladékgazdálkodás gyakorlati működése a mi térségünkben

Maga a folyamat a gyakorlatban persze sokkal egyszerűbb. Az úgynevezett Kommunális gyűjtés, kezelés során hetente egyszer jön a kukáskocsi és magába önti a kukánkból a szemetet, majd elviszi a hulladékkezelő központba. Itt a hulladékkezelés során a technológia által leválogatott, hasznosíthatatlan hulladék a hulladéklerakóba kerül és ott is marad, előreláthatóan örökre, a kiválogatható úgynevezett haszonanyagok viszont hasznosítóhoz kerülnek. (Amennyiben a technológia valamely okból nem működik, a begyűjtött hulladék válogatás nélkül a hulladéklerakóba kerül.)

Ennél sokkal menőbb, hogy havonta egyszer megint csak kijön ugyanez a kocsi, és Szelektív hulladékgyűjtés, kezelés néven a sárga zsákokba tömködött, az emberek által a háztartási szeméttől elkülönítve gyűjtött újrahasznosítható hulladékot külön elviszi. Az üveghulladékért is kijönnek, de ezt nem házaktól gyűjtik be, hanem a falu közepén lévő úgynevezett gyűjtőszigetről. Sőt: évente 10 alkalommal a komposztálható szerves kerti hulladékot, ágnyesedéket, lenyírt füvet is elviszik. (Az üveg és a nyesedék-fű sorsáról majd egy másik cikkben beszámolunk!) A mi kis ezerfős falunkban négy, egyenként 2,5 köbméteres konténer van ezen a szigeten. Kettőbe a műanyag flakonokat és a sörösdobozokat lehet dobni, egybe az üres üvegeket, egybe pedig a papírhulladékot. Így az is szelektálhat, akinek már megteltek a zsákjai, vagy aki hirtelen nagyobb mennyiségű hulladéktól akar megszabadulni.

 

A cikk folytatása a verde.444.hu-n az alábbi kérdésekre is választ ad:

Mi lesz a szelektíven gyűjtött hulladékkal?

Miként lehet megkönnyíteni a feldolgozó munkáját?

Mennyire kell elmosni a kiürült ketchupos flakont?

Elég csak kiöblíteni a tejesdobozt?

Le kell-e tépni a tejfölöspohárról a fémes zárófóliát?

Bedobhatok-e olyan szemetet is a sárga zsákba, ami nem konyhai-háztartási jellegű szemét; mondjuk egy megdöglött fúrógép műanyaghéját, vagy akár az egészet belestül-villanymotorostul?

És a végső következtetés: Csináljuk, mert van értelme!

 

Forrás: verde.444.hu

Szerző: Rácz Tamás