Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy új holland üzem újrahasznosítja az expandált polisztirol (EPS) bontási hulladékot

  • 2021. június 08.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Egy új holland üzem újrahasznosítja az expandált polisztirol (EPS) bontási hulladékot, és annak adalékanyagát is kezeli.

A hollandiai Terneuzenben található PolyStyreneLoop újrahasznosító üzem a tervek szerint június 16-án nyitja meg kapuit. Az üzem léte bizonyítja az EPS-hulladék újrahasznosítására szolgáló nagymértékű, zárt körfolyamatú megoldás műszaki és gazdasági megvalósíthatóságát.

A PolyStyreneLoop létesítmény az EPS hőszigeteléseket a CreaSolv® technológián alapuló fizikai újrahasznosítási eljárással fogja újrahasznosítani. Ez a technológia a Hollandiából, Németországból és más országokból származó habosított polisztirol (EPS) bontási hulladékot (épület- és építőipari szigetelésből) új, kiváló minőségű nyersanyaggá alakítja. Mindenféle szennyeződést, mint például a cementet vagy más építési maradékot, valamint a HBCD adalékanyagot biztonságosan eltávolítják, és értékes brómot nyernek vissza.

“Ez az üzem jól mutatja, hogy az EPS-ipar folyamatosan keresi a módját annak, hogy növelje újrahasznosítási képességeit” – mondta Lein Tange, a PolyStyreneLoop társigazgatója. “Ennek az üzemnek az a célja, hogy előkészítse az utat hasonló EPS-újrahasznosító üzemek építéséhez Európa többi részén.”

Az Európai Unió LIFE programjának támogatásából részesülő üzem jogi felépítése is egyedülálló. A létesítményt a PolyStyreneLoop szövetkezet építette, egy holland nonprofit szervezet, amelynek tagja a teljes polisztirolhab értéklánc több mint 70 iparági képviselője.

A terneuzeni üzem évente 3.300 tonna építési polisztirolhab bontási hulladékának újrahasznosítására lesz képes, igazolva egy olyan új újrahasznosítási folyamat műszaki, gazdasági és környezetvédelmi életképességét, amelyben a HBCD-t tartalmazó polisztirolhabok teljes mértékben integrálhatók a körforgásos gazdaságba, ahelyett, hogy az újrafelhasználásból kiesnének.

“Igazi plusz, hogy az üzem nemcsak a jelenleg keletkező hulladékról, hanem a régebbi hulladékról is gondoskodni tud” – mondta Jan Noordegraaf, az üzem társigazgatója. “Ráadásul mindezt nagyjából ugyanolyan energia befektetéssel tudjuk megtenni, mint amilyen a mechanikai újrahasznosítás, továbbá az általunk felhasznált energia kizárólag szélerőművekből származik.”

A PSLoop üzem demonstrálja az EPS építési hulladék végtelenített újrahasznosításának lehetőségét. Később az extrudált polisztirolt, vagy XPS-t, más néven Styrofoam™-et is újrahasznosítani fogja.

Az EPS egy 98%-ban levegőből és 2%-ban polimerből álló könnyű hab, amely kiváló védő- és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az építőipari és útépítési felhasználáson kívül széles körben használják a csomagolásban is, ahol a nehéz fehéráruktól kezdve az érzékeny elektronikai cikkeken át a friss gyümölcsökig és zöldségekig, vakcinákig, sőt még a méhek védelmére is kiterjed.

Forrás: dontwasteit.hu