Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy nap alatt 220 millió fát ültettek Indiában

  • 2019. augusztus 11.
  • PKata

Bivhas Randzsán, az indiai erdészeti hatóság szóvivője szerint mások mellett diákok, képviselők, kormányzati tisztségviselők is részt vettek a több tucatnyi – köztük 16 gyümölcstermő – fafajhoz tartozó facsemeték elültetésében az utak, vasúti sínek mentén és erdős térségekben.

 

Randzsán kiemelte, hogy az akció az erdőtakaró növelését célozza a több mint 200 millió lakosú Uttar Pradesben. Az állam főminisztere, Jogi Aditjanath pedig úgy fogalmazott: “azért tűztük ki célul a 220 milliót, mert Uttar Prades 220 millió ember otthona”.

A fákat több mint 1,4 millió helyszínen ültették el. A kormány szóvivője emlékeztetett, hogy általában csak a csemeték 60 százaléka érik fává, a többi vízhiány és betegségek miatt elpusztul. Az indiai vezetés ígéretet tett, hogy az ország területének harmadán megtartja az erdőségeket. Ugyanakkor az 1,3 milliárdos lakosságszám és a rohamos iparosítás mellett nehéznek ígérkezik e fogadalom teljesítése.

Hasonló erdősítési erőfeszítéseket folytat Etiópia is, amely a múlt héten világrekordot állított fel 353 millió facsemete egyetlen nap alatti kiültetésével. Addisz-Abeba elképzelései szerint négymilliárd fát ültetnének október végéig.

„Etiópia egyre kiszolgáltatottabb a hirtelen változó éghajlati körülményeknek, az erdőtakaró hiánya miatt csökken a talaj termőképessége” – hangsúlyozta Umer Husen etióp mezőgazdasági miniszter. Mint mondta, a májusban indult faültetési kezdeményezéssel szeretnének ellene hatni ennek a negatív folyamatnak.

Umer szerint a Green Legacy (Zöld Örökség) nevet viselő program keretében sikerült július 29-én egyetlen napon több mint 353 millió fát ültetni, az országos akcióban 23 millió ember vett részt.

 

Forrás: https://www.hirado.hu