Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ecose környezetbarát üveggyapot szigetelés

  • 2019. május 20.
  • Csilla
Hirdetés
Ha az „Ecose” szóval találkozunk, a legtöbbünknek nincs sok információja arról mit jelenthet. Mégis nyilvánvaló, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos kifejezés és ha jobban utánanézünk egy gyártási technológiát takar.

Mivel a környezettudatosság fontos szerepet tölt be mindennapjainkban, ezért egyre többen figyelünk arra, hogy az általunk megvásárolt termékek hátán milyen egészséges összetevőket és milyen környezetbarát technológiákat jelölnek meg. Ma már alaposabban nézzük át az apróbetűs részeket mindenhol, hiszen a termékek ára mellett a minőség és az egyre kisebb ökológiai lábnyom is fontos tényező a választáskor.

Pontosan így teszünk akkor is, ha felújítunk és ehhez választunk alapanyagot. Egy jó szakember már az elején felhívja a figyelmünk minden részletre és ha szerencsénk van, akkor segít jól választani. Ez alól az épületeink szigetelése sem kivétel, hiszen egy hosszútávú, vélhetően 50 évre szóló befektetésről döntünk, ami évtizedekig szolgálja családunk komfortját.

Ezért sem mindegy, hogy milyen technológiával készült a felhasználandó anyag és milyen hatással van szűkebb és tágabb környezetünkre.

A következőkben egy olyan természetes szigetelőanyagot mutatunk be, ami nem csak a pénztárcánkat kíméli, hanem a környezetünket is.

 

Az Ecose egy olyan, a Knauf Insulation által szabadalmaztatott gyártási technológia, amit - többek közt - az üveggyapot előállításánál is használnak. Glükóz alapú kötőanyaga nem tartalmaz hozzáadott kőolaj alapanyagú vegyipari anyagokat, fenol-formaldehidet vagy akrilt, az így gyártott üveggyapot szigetelőanyag egészségvédelmi szempontból is előnyös.

 

Ezzel a technológiával készülő üveggyapotnak számos előnye van, amiket most sorra veszünk oly módon, hogy párhuzamba állítjuk a kőzetgyapottal.

Hogyan készül?

•    Míg a kőzetgyapot esetében bazaltköveket kell kibányászni, robbantani, zúzni, majd szállítani nagyteljesítményű gépekkel, addig az üveggyapot előállítása kevesebb energia és energiahordozó közreműködését igényli a feldolgozás közben.
•    Az üveggyapot első számú előnye, hogy alapanyaga 80-90 százalékban újrahasznosított üveghulladék.
•    A következő lépés mindkét anyag esetében a hevítés,  és az üveggyapot gyártása kevésbé energiaintenzív mint a közetgyapot gyártása.
•    Az üveggyapot tömörítésének köszönhetően hozzávetőleg harmad annyi helyet foglal, mint kőzetből készült versenytársa. Ennek eredményeként tárolása és anyagmozgatása is kevesebb  tennivalót von maga után.

ECOSE technológia



Környezetkímélő szállítás
A kisebb helyigénynek köszönhetően a szállítással is komoly ökológiai előnyt lehet elérni az Ecose üveggyapot esetében. Ezt az öko előnyt főként az üveggyapot tömörített csomagolásának köszönhetjük, vagyis ugyanazt a hőszigetelési feladatot már a szállítás során is jóval környezetkímélőbben oldottuk meg.

Ár-érték arányok, azonos műszaki teljesítményre (mennyiség és minőség) vonatkoztatva. Figyelembe véve a valós piaci árszinteket, bátran kijelenthetjük: azonos műszaki tartalom mellett érezhetően alacsonyabb áron szerezhető be az Ecose üveggyapot szigetelés, a hasonló paraméterekkel rendelkező kőzetgyapothoz képest. Mivel az Ecose üveggyapot nem éghető, hidrofób, ásványi alapanyagú, ön- és alaktartó, kiváló hő- és hangszigetelő, valamint használata egészségvédelmi szempontból is  előnyösebb a hagyományos üveggyapothoz képest, érdemes komolyan fontólóra venni a felhasználását.

Szakember bevonása
A hazánkban is elérhető környezetkímélő és energiatakarékos technológiák a szakemberek részéről is egy újfajta szemléletet igényelnek. Kiválasztásukkor legyen gondunk arra is, hogy képzett építészek, tervezők, kivitelezők és építőanyag-kereskedők vegyenek körül minket, akik a legkorszerűbb megoldásokkal is tisztában vannak.

Ecose termékpletta
A Knauf Insulation összes üveggyapot terméke, és világújdonságként a könnyű kőzetgyapot termékskála egy része is Ecose technológiával készül.

üveggyapot termékek

Amit pedig folyamatosan tartsunk szem előtt: a meleget úgy tudjuk benntartani, ha tudjuk, hol akar távozni.

Forrás: Zöldunió
Képek forrása: Knauf Insulation

Hirdetés (X)