Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak az üvegek harmada hasznosul

  • 2016. június 03.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Az üveggyűjtést népszerűsítő kampány indult, amelynek fő üzenete, hogy induljunk tele kosárral bevásárolni, és vigyük vissza az üvegeket az áruházakba.

(A cikk eredetileg a metropolban jelent meg - a Szerk.)

Az 500 négyzetméternél nagyobb boltok ugyanis kötelesek visszavenni az üveghulladékot, ha a vásárló visszaviszi az üzletbe.

 

Komoly lemaradás


A kampány elindítása azzal magyarázható, hogy Európában Magyarországon az egyik legalacsonyabb, 32 százalék a csomagolásra használt üveg újrahasznosításának aránya, miközben az Európai Unió által meghatározott arány 60 százalék. A 2013-as adatok szerint az unió átlaga 73 százalék, de több tagállamban 90 százalék fölötti az arány.

A mostani kezdeményezés honlapján, a Szelektalok.hu oldalon is elismerik, hogy az üveg a legalkalmasabb alapanyag az újrahasznosításra – hiszen száz százalékban hasznosítható –, mégis ez a legkisebb arányban visszagyűjtött csomagolóanyag Magyarországon. Ráadásul ennek az aránynak a nagy részét az ipari begyűjtés adja, a lakossági közreműködés nagyon csekély, utóbbi nélkül viszont nem érhető el az uniós küszöb.


Jobb az újrahasználat


Urbán Csilla, a Humusz Szövetség „nulla hulladék” programvezetője szerint az alacsony hasznosítási arány egyik oka az lehet, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer bevezetésekor a legtöbb gyűjtőszigetet – az üveges konténerekkel együtt – felszámolták, miközben törvény írja elő a lakossági hulladék szelektív gyűjtését. A hulladékudvarok rendelkezésre állnak ugyan, de ezeket kevesen ismerik, és elhelyezésük sem túl kedvező. A másik ok az üvegcsomagolás jellegéből adódik: nem keletkezik belőle sok, de könnyen törik, nehéz, emiatt sokan a vegyes hulladék közé dobják.
 
Az üvegcsomagolás újrahasznosításának aránya (2013, százalék)



A programvezető kiemelte: nem csak negatív megoldások vannak, a befőttesüvegek többszöri használata viszonylag gyakori a háztartásokban.
– Környezeti szempontból az újrahasználat jobb megoldás az újrahasznosításnál – mondta Urbán Csilla. Ilyen a betétdíjas csomagolás, amellyel egy üveget akár negyvenszer is újra lehet tölteni. Noha a betétdíjas termékből egyre kevesebb van, megfelelő számítási rendszerrel az újratöltött üvegek is hozzájárulhatnának a célszámok eléréséhez.

Amellett, hogy háromszori újratöltés esetén kisebb a környezeti terhelés, mint az egyutas PET- vagy alucsomagolásoknál, a pénztárcánknak is kedvezünk. A betétdíjat ugyanis nem építik be a termék árába, hanem letétként kell fizetni, amit visszaváltás esetén kapunk vissza.

Jelenleg önkéntes betétdíjas rendszer működik az országban, vagyis a gyártó cég dönti el, hogy visszaváltható csomagolásban kínálja-e a termékét. A boltok pedig csak azokat a palackokat kötelesek visszaváltani, amilyeneket ők is forgalmaznak. Azzal viszont nem tagadhatja meg a boltos az üvegvisszaváltást, hogy máshol vásárolták a terméket.

 

Kosz és csörömpölés

Magyarországon 32 888 tonna üveget hasznosítottak újra az összesen keletkezett 101 577 tonnából a 2013-as adatok szerint.
Megkérdeztük a zöldhatóságot is arról, hogy miért alacsony az újrahasznosított üveg aránya. Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága (OKTF NHI) is elismerte, hogy a házhoz menő rendszer miatt jóval kevesebb gyűjtősziget maradt.

A csökkenésben az is közrejátszott, hogy a szigetek környékén lakók sokat panaszkodtak a kosz és az üvegcsörömpölés miatt. Szintén problémát okozott, hogy több helyen illegális hulladéklerakóként is használták az állomásokat. 

Az NHI azt írta lapunknak: a hasznosítási arányok javítása érdekében a Földművelésügyi Minisztérium elsődleges feladata ott biztosítani a szelektív gyűjtés lehetőségét, ahol nagy mennyiségben keletkezik üveghulladék. Ilyen pontok az áruházak, az éttermek, a szálláshelyek, ahol a gyűjtés költségei fajlagosan a legalacsonyabban tarthatók.

Emellett a lakossági gyűjtés feltételeit is javítani kell, ami a házhoz menő rendszer fejlesztésével, illetve az üzleteknél található gyűjtőpontokkal valósítható meg.

 

Gyűjtési tippek

 

  • Ne maradjon kupak az üveggyűjtőbe vitt üvegeken, de a papírcímkéket nem kell leszedni.
  • Az italospalackot üresen dobjuk a gyűjtőbe. Kimosni nem szükséges, csak ha olajosak vagy zsírosak.
  • Ne kerüljön szemüveg, porcelán vagy hőálló üveg a gyűjtőbe, mert ezeket nem lehet különválogatni, és tönkretehetik az újragyártott termékeket.
  • A gyógyszeres üvegeket a gyógyszertárakban gyűjtik vissza, a vegyszert tartalmazó üvegeket pedig a hulladékudvarokban lehet leadni.

 

forrás: metropol.hu