Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

CIRCE 2020

  • 2020. február 04.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A körfogásos gazdaságra való áttérés napjaink egyik legtöbbet vitatott témája, amely sikeres megvalósulásához elengedhetetlen a meglévő életvitelünk, munkafolyamataink felülvizsgálata, a gyártási és egyéb technológiai folyamatok áttekintése és szükség szerinti megváltoztatása, de vásárlási szokásaink átgondolása is. 

A körforgásos gazdaság megvalósítása széleskörű konszenzuson kell alapuljon és több, egymást kiegészítő, támogató, egymással párhuzamosan megvalósuló változással jár.

Az IFKA – Iparfejlesztési Közalapítvány – CIRCE2020 projektjének keretein belül, 2019. november 25.-29. között megrendezett tematikus rendezvénysorozata a körfogásos gazdaság sokszínűségének jegyében került összeállításra és megrendezésre. A cél olyan szakemberek és érdeklődők megszólítása és egy asztalhoz való ültetése volt, akik az új gazdasági modell egy-egy specális témájú, de mindenképpen gyakorlatias oldalát képviselik.

Így mélyreható diskurzus indult a Körforgásos Gazdaság lehetséges jövőjével kapcsolatban, ahol a lehetőségek számbavétele mellett a téma komplexitásából adódó kihívásokat tárgyalták ki a résztvevők, hangsúlyozva a már megvalósult vagy megvalósuló ipari jó gyakorlatok elterjesztésének szükségességét és az ipari, termelő vállalatok szerepét a folyamatba.

Önálló rendezvény keretében a jelenleg futó és a jövőben szükséges projektek összehangolhatóságáról is szó volt, de a hulladékgazdálkodás – különösen a projekt fő kutatási területe által meghatározott műanyaghulladékok és gumiabroncs hulladékok - hazai helyzete, felkészültsége és legégetőbb kérdései is terítékre kerültek egy By-Forum keretében.

A rendezvényhét keretében fontos hangsúlyt kapott a zöld kommunikációról szóló szakmai fórum is, ahol a kommunikációs szakértők a hiteles források és hiteles információk átadásának mikéntjéről egyeztettek, valamint a lakosságot elérő híráradat kihívásait vették számba.

A CIRCE2020 projekt keretében megrendezett témahét sikerrel zárult, és több témában is úttörő kezdeményezések fogalmazódtak meg, amelyek közül talán a legfontosabb, hogy az érintett szereplők egyeztetése időről-időre szükséges ahhoz, hogy az összehangolt cselekvések hatványozott hatással legyenek a körforgásos gazdaság folyamataira.

A projektről az alábbi honlapon további információk találhatóak: https://www.interreg-central.eu/CIRCE2020

 

A kép és a hír forrása: zipmagazin.hu