Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bírságot fizethetnek a cseh boltok, ha kidobják az ételt, amit rászorulóknak is adhattak volna

  • 2019. január 21.
  • PKata

A vállalatok úgy érveltek, hogy ha kiüríti a szemetesüket az állam, azzal sérül a tulajdonhoz való joguk. Ám az alkotmánybíróság a lobbik helyett a rászorulóknak kedvező ítéletet hozott.

 

A cseh alkotmánybíróság helyben hagyta azt a törvénymódosítást, amely a nagyobb élelmiszerüzletek számára kötelezővé teszi, hogy az el nem adott, hibás - például rosszul csomagolt vagy címkézett -, de ehető termékeket ingyen adják át a segélyszervezeteknek - írja a Novinky.cz cseh portál nyomán a G7. A jogszabály a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekre, vagyis gyakorlatilag a szuper- és hipermarketekre vonatkozik. Az előírás szerint az el nem adott, de még fogyasztható élelmiszereket olyan szervezeteknek, jellemzően élelmiszerbankoknak kell átadni, amelyek képesek tárolni és a rászorulókhoz eljuttatni a termékeket.

10 millió koronás, nagyjából 125 millió forintnyi bírságra számíthatnak az előírás megsértői. A kidobásra szánt élelmiszerekre vonatkozó törvénymódosítás ellen kritikusai úgy érveltek: a "hulladék" elvételével a tulajdonhoz való jogot sérti az állam. A kereskedelmi lobbi szerint ez a jogszabály az állam szociális ellátórendszerének egyik feladatát kényszeríti rá a boltok tulajdonosaira. Képviselők egy csoportja ezért megtámadta azt.

Ám érvelésükkel szemben az alkotmánybíróság megvédte a módosítást, amely így jogerőre juthat. A bíróság szerint a törvény része annak a helyi és nemzetközi törekvésnek, amely a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyiségét szeretné csökkenteni. A módszer megválasztásával kapcsolatban pedig pusztán annak alkotmányellenességét tudják vizsgálni, de ebben az esetben ilyenről nincs szó.

Magyarországon a kormány nem mutat érzékenységet a rászorulók terheinek ilyen formán való enyhítése iránt. Az állam helyett a vállalati szektor maga kezdett az élelmiszer-hulladék kérdésével foglalkozni. Tavaly ősszel például a Tesco és a Nestlé indított kampányt a nélkülözőknek készített élelmiszercsomagok összeállítására, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkájának támogatására. Igaz, ebben alig 150 áruház vett részt.

 

Forrás: https://nepszava.hu