Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A biogáztól az állatmenhelyig - mi lesz a boltokban lejáró zöldségekkel és gyümölcsökkel?

  • 2022. szeptember 05.
  • Jakab János

A HVG jóvoltából képbe kerülhetünk a zöldségek és gyümölcsök színfalak mögötti életével és a pazarlásmentes felhasználásukkal.

Érezhetően egyre drágábbak a zöldségek és gyümölcsök, így egyre fontosabb szerepet kap az, hogy kevesebb élelmiszert dobjunk ki, és a sérült, lejárati idejükhöz közeledő termékeket is megmentsük. Ennek ellenére egy átlagos magyar évi 65 kg élelmiszerhulladékot termel, aminek fele egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Élelmiszerláncokat kérdeztünk arról, ők mit tesznek az ételmentésért.

 

A Tesco, az M&S és a Waitrose után az Asda brit szupermarketlánc is megszünteti a gyümölcs- és zöldségtermékek minőségmegőrzési idejét. Több mint 200 termék, többek közt a citrusfélék, a burgonya, a karfiol és a sárgarépa esetében távolítják el a címkéket, amit egy kóddal helyettesítenek, ez a minőség és a frissesség ellenőrzésére szolgál – írja a Retail Gazette kiskereskedelmi szakportál.

 

Korábban az Aldi jelentette be, hogy a brit piacon egy applikációt tesztel Északkelet-Anglia hét üzletében. Az élelmiszerpazarlás ellen bevezetett Too Good To Go nevű alkalmazás a sérült vagy lejárati idejükhöz közeledő termékeket gyűjti össze, ezeket a csomagokat a vásárlók darabonként 3,3 fontért (nagyjából 1600 forintért) vásárolhatják meg az alkalmazáson keresztül, majd az üzletben vehetik át azokat. A turpisság az, hogy a vásárlók nem ismerik a csomagok tartalmát, azonban mindegyik legalább 10 font, azaz több mint 4800 forint értékű élelmiszert tartalmaz.

 

aldi

Aldi üzlet Londonban

 

Minőségmegőrzési idő helyett frissességfelelősöket alkalmaznak

 

A fenti példákon felbuzdulva megkérdeztük a hazai élelmiszerláncokat, hogy miként tartják versenyben a kevésbé friss zöldségeket és gyümölcsöket. A kérdés már csak azért is fontos, mert Magyarországon évente 65 kilogramm élelmiszerhulladék kerül a háztartási kukákba.

 

A Penny zöldség-gyümölcs termékein csak ott tünteti fel a minőségmegőrzési időt, ahol ezt törvényileg előírják: ilyen árucikkek például a mosott, csomagolt, kész salátakeverékek és savanyúságok. Ahol pedig nem volt, vagy nincs ilyen jellegű megkötés, ott a kötelezően előírt nyomonkövetést más módon biztosítják. A kevésbé friss termékeket leárazzák, vagy többek között a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével juttatják el a rászorulók részére. Amennyiben a termék minősége már nem elégíti ki a törvényi előírásban meghatározott szintet, csak akkor selejteznek.

 

Az Aldi zöldség-gyümölcs termékein csomagolási idő és/vagy LOT (gyártási tétel) szám található meg. A cég válasza szerint az áruházakban az üzletvezetés minden nap, óránként ellenőrzi a zöldség-gyümölcs frissességét, majd leválogatja a már nem megfelelő termékeket. Az üzlet mérlegeli, hogy a szelektált termék emberi fogyasztásra alkalmas-e még, vagy az állatkerteknek, őstermelőknek adható oda, esetlegesen minőségi kifogás miatt leselejtezi azt. Az Aldi is együtműködik az Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel.

 

A teljes cikk folytatását ide kattintva elolvashatod.

Kép és cikk forrása: hvg.hu