Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bármilyen hulladék anyagból készülhet komposztkeret

  • 2022. április 14.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A kerti munkák elkezdődtek, halomban áll minden kertben az ilyen-olyan nyesedék, levágott ág, összegereblyézett száraz fű. Ezeket vagy zöldhulladékos zsákban gyűjtjük, és kitesszük a kukásoknak, vagy elkezdünk komposztálni. Aminek a tárolásához kell egy keret,  lehetőleg olcsó, újrahasznosított hulladékból.

 Idén eddig nem esett rendesebb mennyiségű eső, van olyan kiskerttulajdonos, aki már hetente locsol, pedig még csak március van. Ahol viszont komposzttal kevert a konyhakert földje, ott a locsolási igény is kisebb, mert a komposzttal lazított, jó szerkezetű talaj beissza és tárolja a vizet, míg az egynemű, tömörödésre hajlamos talaj felszínén elfut a víz, nem szívódik a mélybe, szomjasak maradnak a növények. A komposzt készítése nem ördöngösség, de kell hozzá legalább két (vagy három) tárolóhely: amíg az egyikben érik a komposzt, addig a másikban gyűjtjük a friss anyagot. A komposztáló kereteket maradék anyagokból is összeeszkábálhatjuk. A komposztálás alapjait ide kattintva lehet elolvasni.Idén eddig nem esett rendesebb mennyiségű eső, van olyan kiskerttulajdonos, aki már hetente locsol, pedig még csak március van. Ahol viszont komposzttal kevert a konyhakert földje, ott a locsolási igény is kisebb, mert a komposzttal lazított, jó szerkezetű talaj beissza és tárolja a vizet, míg az egynemű, tömörödésre hajlamos talaj felszínén elfut a víz, nem szívódik a mélybe, szomjasak maradnak a növények. A komposzt készítése nem ördöngösség, de kell hozzá legalább két (vagy három) tárolóhely: amíg az egyikben érik a komposzt, addig a másikban gyűjtjük a friss anyagot. A komposztáló kereteket maradék anyagokból is összeeszkábálhatjuk. 

 

Raklapból

 

Leggyorsabban ebből készíthetünk komposztálókeretet. Ügyelni kell azonban arra, hogy a használtan megvásárolt raklap ne legyen vegyszerekkel kezelt. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, ha megnézzük a raklapba égetett jelölést: a középső összekötő lábon látható HT (Heat Treated, azaz hőkezelt) betűk. Lehet még DB (DeBarked, kérgezett) jelölés is, ami arra utal, hogy a fa kérgét lehántották, ezzel is csökkentve annak kockázatát, hogy élősködők bújjanak meg a rostok között. Az MB jel arra hívja fel a figyelmet, hogy a raklapot metil-bromiddal gázosítva kezelték (fumigálták), ilyen raklapot nem tanácsos használni.

A raklapokat összecsavarozhatjuk vagy akár leüthetünk négy karót, és ahhoz csavarozhatjuk a raklapokat. Praktikus tanács: a tárolókeret harmadik és negyedik raklapját zsanérokkal rögzítsük össze, hogy könyebb dolgunk legyen, amikor szeretnék kilapátolni a komposztkeret tartalmát. A keret tetejére terítsünk szúnyoghálót, hogy a legyen ne szálljanak rá a komposztált anyagra.

 

A cikk folytatódik!

Kattints a forrásra: 365.reblog.hu