Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bányák helyett az E-hulladékból kell kinyerni az új elektronikai eszközök alapanyagait

  • 2022. május 19.
  • Jakab János

A brit királyi kémiai társaság, a Royal Society of Chemistry (RSC) kampányt indított, hogy az olyan nemes- és ritkaföldfémeket, amelyeket az elektronikai ipar a gyártáshoz felhasznál, a hagyományos bányászat helyett a szemétre vetett eszközökből nyerjék ki – számolt be az akcióról a BBC.

Az RSC azokra az iparági statisztikákra hivatkozott, amelyek szerint csak 2021-ben 57 millió tonna elektronikai szemetet halmozott fel az emberiség világszerte – a Föld teljes lakosságára vetítve ez fejenként több mint 7 kilogramm. Ráadásul a mennyiség évente 2 millió tonnával növekszik úgy, hogy a szeméttelepekre kerülő e-hulladéknak csupán az ötödét gyűjtik vissza valamifajta hasznosítási céllal.

banner

Az ENSZ égisze alatt működő Globális E-hulladék Statisztikai Partnerség (GESP) nevű szervezet előrejelzése szerint 2030-ra az e-szemét éves mennyisége elérheti a 74 millió tonnát. A gyorsuló növekedést az elektronikai eszközök rövidebb életciklusa és korlátozott javítási lehetőségei tovább fokozzák. 

mosógép

Változó fogyasztói szokások

 

A brit királyi kémiai társaság nemrégiben 10 ország 10 ezer lakójának megkérdezésével online közvéleménykutatást végzett. Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek 60 százaléka biztosan olyan technológiai márkát preferálna, amely garantáltan fenntartható módon állítja elő termékeit. A válaszadók túlnyomó többsége egyértelműen a hosszabb életidejű, tartósabb eszközöket választaná, ha tehetné, miközben 68 százalékuk nehézkesnek, 71 százalékuk pedig túl drágának találja a jelenlegi javítási, szervizelési lehetőségeket.

 

A válaszadók 57 százaléka arról számolt be, hogy aggódik az otthonában található, használaton kívüli műszaki eszközök környezeti hatása miatt, de vagy nem tudja, hogy mit kezdjen velük, vagy nincs meggyőződve arról, hogy a környezetében jelenleg rendelkezésre álló eljárások hatékonyan kezelik-e az e-hulladékot. A megkérdezettek közel háromnegyede (73 százalék) úgy véli, hogy sürgős kormányzati intézkedésekre lenne szükség, mielőtt az e-szemét-helyzet tovább romlik.

 

A teljes cikk a qubit oldalán IDE KATTINTVA tudjátok elérni.

 

Cikk és kép forrása: qubit.hu