Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az üveg söpörheti el a műanyagot

  • 2022. november 18.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az EU-nak ambiciózus tervei vannak az üveggel, 70%-ra akarja fokozni az újrahasznosítását, és kötelező betétdíjat tervez. Még van hova fejlődnünk, de az biztos, hogy az üveg az egyik legjobban hasznosítható hulladékforma.

Hazánkban az öblös üvegek mint csomagolási hulladékok szinte minden háztartásban megjelennek valamilyen formában. Ezek lehetnek többek között italos (szörpös, sörös vagy pezsgős), befőttes- vagy pohárüvegek, de öblös üvegek keletkezhetnek éttermekben és intézményekben is. Ezek a hulladékok – megfelelő gyűjtés és feldolgozás mellett – korlátlanul újrahasznosíthatóak.

Uniós elvárások és célszámok

Az Európai Unióval összhangban Magyarország kiemelt célja, hogy a hulladékot egyre nagyobb arányban használják vagy hasznosítsák újra. Utóbbi esetében el kell érni, hogy az egyes alapanyagok minél tovább a körforgásban maradjanak azáltal, hogy a felhasználás folytán képződött hulladékból az újrahasznosítás során úgynevezett másodlagos nyersanyagokat állítanak elő, amelyek más iparágak alapanyagául szolgálnak. Az EU célja, hogy 2025 végéig a tagállamok a keletkezett csomagolási üveghulladékok 70%-át hasznosítsák újra, majd 2030. december 31-ig ez az arány érje el a 75%-ot. A magyarországi üveghulladék-kezelési rendszert jelenleg nagy mértékben szükséges fejleszteni ahhoz, hogy a kötelezően teljesítendő EU-s célértékeket elérjük, tekintettel arra, hogy a jelenlegi feldolgozási arány körülbelül 35%.

Hogyan gyűjtsük az üveget?

A körforgás biztosításával elérhető, hogy egyes csomagolási hulladékokat, mint az üveg is, ne csak egyszer használhassunk fel. A folyamatos körforgásnak szerves része többek között a lakosság. A kommunális hulladék közé kevert üveg már csak a lerakóba kerülhet „eltemetésre”, de odafigyeléssel és tudatossággal a gyűjtött üveg mennyisége növelhető, és a minősége befolyásolható. Az üveget a tiszta és más anyagú csomagolási hulladékkal vegyesen gyűjteni a későbbi válogatási technológiák miatt nem célszerű, továbbá a különböző üvegek, mint például a tükör vagy az ablaküveg sem gyűjthető együtt az öblös üvegekkel.

Figyelj oda, mit dobsz a konténerbe! Összességében az élelmiszerek tárolására használt üvegeket gyűjtjük ide.

A cikk folytatását a Greendex oldalán tudod elolvasni.