Az örök vegyi anyagok a nőknél jelentősen növelik a rák kialakulásának kockázatát

  • 2023. szeptember 25.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az örök vegyi anyagokként (forever chemicals) hírhedté vált, PFAS vagy PFA gyűjtőnéven ismert perfluor- és polifluor-alkil anyagok egyre komolyabb közegészségügyi kockázatot jelentenek világszerte.

Az Egyesült Államok kormánya által finanszírozott új kutatás szerint azok a nők, akik több, széles körben használt örök vegyi anyagnak vannak kitéve, nagyobb eséllyel betegednek meg petefészekrákban és a melanoma kialakulásának esélye is megduplázódik náluk – írja a brit Guardian.

Az amerikai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) adatainak felhasználásával egy akadémiai kutatócsoport bizonyítékot talált arra, hogy egy „hormonális eredetű” daganatos megbetegedésekkel diagnosztizált nők tartósan érintkeztek PFA-kkal. Az új tanulmány a CDC 2005 és 2018 közötti biomonitoring programja keretében gyűjtött adatok elemzésén alapul. A kutatók a korábbi rákdiagnózisokat, valamint a PFA-k szintjét több mint 10 ezer személy vérében és vizeletében vizsgálták.

Figyelemre méltó, hogy a kutatócsoport a PFA-k és a petefészek- és méhrák közötti kapcsolatot elsősorban a fehér nőknél tapasztalt, míg a nem fehér nőknél a mellrák különféle változatai domináltak. A kutatók szerint nem világos, hogy pontosan miért vannak ilyen különbségek, de ez többek között a táplálkozási szokásoknak és a szennyezett ivóvízforrásokhoz való közelségnek is betudható lehet. Egyébiránt CDC becslései szerint az amerikaiak 97 százalékának van egy vagy több PFA-vegyület a vérében. Az amerikai belügyminisztériumhoz tartozó US Geological Survey (USGS) szerint az amerikai ivóvíz 45 százaléka PFA-kkal szennyezett.

Tavaly augusztusban jelent meg az Environmental Science & Technology folyóiratban az a tanulmány, amely szerint az örök vegyi anyagok az Antarktisztól a Tibeti-fennsíkig a Föld számos lakott és lakatlan területéről begyűjtött esővízmintából kimutathatók. A PFOS és a PFOA mellet a perfluor-hexánszulfonsav (PFHxS) és a perfluor-ononánsav (PFNA) esetében is megdöbbentően magas koncentrációban, mivel még a legalacsonyabb érték is tízszerese volt az amerikai az EPA által meghatározott egészségügyi határértéknek. Mindez azt jelenti, hogy a PFA-vegyületek alighanem mindenütt jelen vannak a Föld légkörében.

Nem véletlen, hogy az év elején száz európai civil szervezet, köztük a magyarországi Humusz Szövetség felszólította az EU tagállamait és az Európai Bizottságot, hogy a 2026-ra tervezett szabályozás helyett már 2025-ig tiltsák be az összes PFA-vegyületet a fogyasztási cikkekben, 2030-ig pedig minden felhasználásukat.

A több mint ötezer vegyületet tartalmazó vegyületcsoportot az 1940-es évektől az ipar több területén használják: víz- és szennyeződésálló anyagként alkalmas a bőr és a textil impregnálására, tűzoltó habok és zsírpapír készítésére – olvasható a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján. Az ipari felhasználás és perzisztens tulajdonságaik miatt a vegyületek szennyeződésként találhatók meg a környezetben. A magyar élelmiszer-biztonsági hatóság adatai szerint a vegyületcsoportba tartozó perfluoroktán-szulfonsav (PFOS) és a teflonbevonatok összetevői közé tartozó perfluoroktánsav (PFOA) szinte minden ember vérében kimutatható, és „a lakosság jelentős részénél a bevitel meghaladja az egészségügyi referenciaértéket mindkét vegyület esetén”. A két anyag felezési ideje az emberi szervezetben 2-5 év, és ez a csigalassú lebomlási idő a fő probléma a PFA vegyületcsoport tagjaival.

forrás: qubit.hu