Az óceánok szemetének tizede a halászatból származik

  • 2019. november 09.
  • CsViki

A halászati felszerelések, amelyből évente 640 ezer tonna kerül a vizekbe, megölik vagy megcsonkítják a tengeri állatokat. A használt háló 6%-a, minden csapda 9%-a és a hosszú horogsorok 29%-a marad a vizekben.

Becslések szerint minden évben 640 ezer tonna halászháló és más felszerelés kerül a vizekbe – közölte most bemutatott jelentésében a Greenpeace. A halászati felszerelés a műanyag szemét „leghalálosabb formája” az óceánokban, hiszen arra tervezték, hogy elfogja és megölje a tengeri állatokat. A világ kormányainak cselekedniük kell, hogy „a túlságosan kevéssé szabályozott halászati ipart felelősségre vonják veszélyes hulladéka miatt” – követelte Louisa Casson, a környezetvédelmi szervezet munkatársa.

A jelentés szerint minden használt háló hat százaléka, minden csapda kilenc százaléka és a hosszú horogsorok 29 százaléka marad a vizekben. A halászati felszerelések a tengeri állatokat megölik vagy megcsonkítják, a szemét pedig már eléri az óceánok távoli területeit is – hangoztatta Thilo Maack, a Greenpeace tengerbiológusa. Ilyen távoli terület például a Vema tengeri hegy régiója az Atlanti-óceán délkeleti részén, Dél-Afrika partjaitól ezer kilométerre nyugatra.

A térségben 2007-ben betiltották a tengerfenéki vonóhálós halászatot, azóta ott sikeresen regenerálódott egy szinte teljesen kihalt langusztafaj állománya. A kutatók ebben a térségben is találtak hálókat és halcsapdákat.

Forrás: greenfo/MTI