Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az italoskartont nem tudjuk jól szelektíven gyűjteni

  • 2020. június 18.
  • CsViki

Hazánkban az uniós átlag felét sem gyűjtik be italos kartondobozokból - még úgy sem, hogy az elmúlt 4 évben egyébként növekedett a környezettudatos hozzáállás a magyar lakosság körében.

Az italos kartondobozok kétharmada még mindig a kommunális szemétgyűjtőkbe kerül - derül ki az Italos Karton Egyesülés online felméréséből. A résztvevők válaszai alapján 10-ből 9-en szelektíven gyűjtik a papír hulladékot, a tejes és gyümölcsleves dobozok szelektív gyűjtése mégsem éri el az EU-s átlag felét.

A szervezet 2016 után most, 2020 júniusában mérte fel ismét a lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait egy több mint 600 fős online kérdőív formájában, melyet az egyesülés saját Facebook oldalán tett közzé. A felmérés célja a lakossági szelektív hulladékgyűjtési program javítása és a környezettudatos vásárlási szokások feltérképezése volt. A kérdőívből kiderült, hogy a 25-55 év közötti korosztálynál a legjellemzőbb a szelektív hulladékgyűjtés, de az 56 év felettiek számára is fontos ez a téma. A válaszadók 61%-a vidéki megyeszékhelyen, illetve településen, 17%-a pedig a fővárosban él.

A hazai háztartások 41%-ánál hetente több mint 3 italos kartondoboz keletkezik, sőt a felmérésben szereplő családok közel 15%-ánál ez a szám meghaladja az ötöt, 26 válaszadó esetében pedig a 10 dobozt is. Az italos kartondobozok értékes újrapapír alapanyagok, melyek visszagyűjtésével évente megközelítőleg 38.000 fát menthetnénk meg a kivágástól. Az ügy fontosságát mutatja, hogy az EU átlag 49%, míg hazánkban csupán 20%-át gyűjtik szelektíven ennek a csomagolási hulladéknak és az elmúlt években, hazánkban ez a szám csak stagnál.

A felmérésben egyébként arra is kíváncsi volt az egyesülés, hogy a környezettudatosság jegyében mennyivel lennének hajlandóak többet fizetni a már kedvelt termékekért újrahasznosított csomagolásban. A megkérdezettek 65%-a áldozna több pénzt azért, hogy ezeknek a termékeknek a vásárlásával csökkentse ökológiai lábnyomát. Igaz, hogy ez az összeg csupán 10%-kal több, de a szándék már megvan.

 

Forrás: Italoskarton Egyesülés/zipmagazin.hu

Kép forrása: Italoskarton Egyesülés FB oldala

 

A Humusz Szövetség kiegészítései:

- Az italoskarton doboz szelektív gyűjtésének módjáról a helyi hulladékgazdálkodó cégek nyújtanak tájékoztatást. Nem mindenhol gyűjtik a papírhulladékkal együtt!

- Ökológiai lábnyomunk nem csökken jelentősen a társított csomagolások (mint például az italoskartonok) vásárlásával! Akkor tehetünk a legtöbbet környezetünkért, ha az újratölthető, újrahasználható (visszaváltható) csomagolásokat részesítjük előnyben.