Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén is kiszedik a Tiszából a beledobált pet-palackokat

  • 2014. augusztus 06.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

2013 júliusában több mint 100 kilométert tettek meg szeméthajókon az úgynevezett Pet Kalózok, és 10.000 palackot szedtek ki a Tisza medréből és ártereiből. Az akcióról három részes tévésorozat is készült Mit visz a víz? címmel, Tóth Zsolt Marcell rendezésében.

De kik is a Pet Kalózok?

Mindenki tudja, hogy a pet-palack pompásan úszik a víz színén. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen pompás hajó építhető belőlük. A Pet Kalózok tudják, és a palackokból hajókat építettek. Nem is egyet, hanem egy egész flottát. Vízre szálltak, és több mint száz folyamkilométert hajóztak velük a Tiszán. Pet Kalózoknak hívják magukat, mert harcban állnak. Annak a hatalmas pet-palackáradatnak üzentek hadat, amely évről évre elárasztja a Tisza-folyót. Útjuk során rengeteg pet-palackot gyűjtöttek össze a folyóból, az ártérből, és a Tisza-menti településekről. Hajóikat és az összegyűjtött szemetet útjuk végén bezúzták, és szelektív hulladékgyűjtőkben helyezték el.

A Tisza-menti települések segítségével a szemétgyűjtésből, a környezetszennyezés ellen indított harcból szórakoztató-ismeretterjesztő eseményt varázsoltak, és idén ismét hadat üzennek a tiszai szemétáradatnak. Pár napja gyűlnek az adományok a 2. PET Kupára a civilek számára létrehozott közösségi adománygyűjtő oldalon, az adjukossze.hu-n. A támogatást a szemétkupacok közelébe merészkedő önkéntesek védőkesztyűjére, valamint a hulladékgyűjtéséhez megfelelő mennyiségű zsákra fordítanák. Szükség van a pénzre a szemét elszállításához is, arról nem beszélve, hogy a Tiszából kiszedett pet-palackok egy része nem a szelektív hulladékgyűjtőbe kerül, hanem mosás után hajóépítő-alapanyaggá válik. A PET Kupa szervezői a tavalyi tapasztalatok után most kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az ártérből és a folyóból összegyűjtött, majd bezsákolt hulladék minél hamarabb eljusson a hulladékgyűjtőkbe.

A múlt évi akcióról három részes tévésorozat is készült Mit visz a víz? címmel, Tóth Zsolt Marcell rendezésében. A sorozatba az indexen lehet belenézni

Forrás: index.hu és petkupa.hu