Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Tanács véglegesítette az egységes töltőkre vonatkozó javaslatát

  • 2022. január 28.
  • Gyuri

Az EU jelenleg egy olyan jogszabálytervezeten dolgozik, amely minden okostelefon, táblagép, digitális fényképezőgép, fejhallgató, hordozható hangszóró és videojáték-konzol esetében egy egységes, szabványos csatlakozó bevezetését javasolja. A tagállamok  szerdán megállapodtak az egységes töltőről szóló javaslatra vonatkozó tárgyalási megbízásról. A javaslat célja annak biztosítása, hogy ne legyen többé szükség új töltő vásárlására, valahányszor egy fogyasztó új mobiltelefont vagy hasonló terméket vásárol, továbbá hogy valamennyi készüléket egyazon töltővel fel lehessen tölteni.

A javaslat a fogyasztók kényelmének növekedését fogja eredményezni azáltal, hogy egységesíti a töltőinterfészeket és a gyorstöltési technológiát. Az új jogszabály révén a töltők értékesítése függetlenné válik az elektronikus eszközök értékesítésétől, így tehát új eszköz vásárlásakor nem feltétlenül fogunk töltőt is kapni hozzá. Ennek következtében kevesebb, a töltők gyártásához, szállításához és ártalmatlanításához kapcsolódó elektronikai hulladék fog keletkezni.

 

A Tanács a fogyasztók tájékoztatásának javítása érdekében a javaslatot egy melléklettel egészítette ki. A mellékletben található egy piktogram, mely azt jelzi, hogy egy adott eszközhöz kínálnak-e töltőt is, továbbá egy címke, amely pedig a töltési előírásokat mutatja.

 

A Tanács a szövegben pontosítja továbbá az egységes töltőre vonatkozó műszaki előírásokat.

 

Az elfogadott megbízást a Tanács keretében működő Állandó Képviselők Bizottságában (Coreper) ülésező állandó képviselők jóváhagyták, ami lehetővé teszi a Tanács elnöksége számára, hogy tárgyalásokat kezdjen az Európai Parlamenttel, amint az Európai Parlament elfogadja saját álláspontját.

 

 

Cikk és kép forrása: dontwasteit.hu