Az Európai Parlament elfogadta a csomagolás újrahasznosítására vonatkozó javaslatokat

  • 2023. november 29.
  • Jakab János

A Parlament szerdán elfogadta álláspontját a csomagolásokra vonatkozó új uniós javaslatokról, amelyek célja a növekvő hulladékmennyiség kezelése, és az újrahasznosítás ösztönzése.

A képviselők 426 igen szavazattal, 125 ellenszavazat mellett és 74 tartózkodással elfogadták a jelentést, amely a Parlament álláspontját fejti ki az uniós kormányokkal folytatandó tárgyalások előtt.

 

Csökkentenék a csomagolást, korlátoznák bizonyos típusok használatát

 

A Bizottság által javasolt általános csomagoláscsökkentési célok (2030-ig 5 százalék, 2035-ig 10 százalék, 2040-ig 15 százalék, 2040-ig 15 százalék) mellett az EP-képviselők a műanyag csomagolások csökkentésére vonatkozó konkrét célokat is meg kívánnak határozni (2030-ig 10 százalék, 2035-ig 15 százalék, 2040-ig 20 százalék).

A képviselők be akarják tiltani a nagyon könnyű (15 mikron alatti) műanyag zacskók forgalmazását, kivéve, ha azok higiéniai okokból szükségesek, vagy ha az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében puha állagú élelmiszerek csomagolására használják. Javasolják továbbá, hogy korlátozzák bizonyos egyszer használatos csomagolási formák használatát, mint például a szállodai miniatűr csomagolások a piperecikkekhez és a repülőtereken a bőröndök fóliázása.

A káros egészségügyi hatások megelőzése érdekében a képviselők az úgynevezett „örök vegyi anyagok” (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok vagy PFAS-k) és a biszfenol A használatát is szeretnék betiltani az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásban.

 

Ösztönöznék a fogyasztókat, hogy használják újra a csomagolást 

 

A képviselők célja, hogy tisztázzák az újrafelhasználható vagy újratölthető csomagolásokra vonatkozó követelményeket. Az italok és az elvitelre szánt ételek forgalmazóinak, például a szállodáknak, éttermeknek és kávézóknak lehetőséget kell adniuk a fogyasztóknak, hogy saját tárolóedényt hozzanak magukkal.

 

A csomagolási hulladék jobb gyűjtése és újrahasznosítása

 

Az új szabályok előírnák, hogy minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie, és meg kell felelnie a másodlagos jogszabályokban meghatározandó szigorú kritériumoknak. Bizonyos átmeneti mentességek várhatóak, például a fa és a viasz élelmiszerek csomagolásában való használata esetében.

A képviselők azt szeretnék elérni, hogy az uniós országok 2029-re biztosítsák, hogy a csomagolásokban található anyagok (műanyag, fa, vasfémek, alumínium, üveg, papír és karton) 90 százalékát elkülönítve gyűjtsék.

 

A jelentéstevő szerint

 

A jelentéstevő Frédérique Ries (Renew, Belgium) elmondta: „A közelmúltban Európában és különösen Belgiumban történt, a PFAS vegyi anyagok által okozott vízszennyezés is azt bizonyítja, sürgősen cselekednünk kell. Az Európai Parlament azzal, hogy megszavazta az élelmiszercsomagolásban lévő „örök vegyi anyagok” betiltását, megmutatta, hogy az európai polgárok egészségének védelmére törekszik. Ami a műanyagokat illeti, a jogalkotási jelentésem a műanyag csomagolásokra vonatkozó szigorúbb hulladékcsökkentési célok meghatározásával a probléma lényegéról szól. Sajnos a körforgásos gazdasággal, és különösen a megelőzéssel kapcsolatban a plenáris szavazás eredménye nem ilyen pozitív, és figyelmen kívül hagyja a számokat: 2030-ra 30 százalékos növekedés várható, ha nem cselekszünk most. A három cél, a csomagolások csökkentése, újrafelhasználása, és újrahasznosítása közül csak az újrahasznosítás úszta meg sértetlenül. Az eldobható csomagolások megszüntetése még messze van.”

 

Következő lépések

 

A Parlament készen áll, hogy megkezdje a tárgyalásokat az uniós kormányokkal a jogszabály végleges formájáról, amint a tagállamokból álló Tanács elfogadta álláspontját.

 

Cikk és kép forrása: dontwasteit.hu