Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU elutasítja az ipar felszólítását az egyszer használatos műanyagok tilalmának feloldására

  • 2020. április 23.
  • Csilla

A határidőket be kell tartani - mondja az Európai Bizottság az ipari szereplők felszólításaira válaszul, hogy a COVID-19 kitörése nyomán felmerült egészségügyi és higiéniai aggodalmak miatt szüntessék meg az egyszer használatos műanyag tárgyak uniós szintű tilalmát.

"A Bizottság álláspontja továbbra is az, hogy tiszteletben kell tartani az uniós jog szerinti határidőket" - mondta Vivian Loonela, az EU Bizottság környezetvédelmi szóvivője.

„A tagállamoknak még egy évük van az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó SUP irányelv átültetésére a nemzeti jogszabályokba” - válaszolta Loonela, amikor véleményét kérték arról az ipari szereplői kérésről, hogy „legalább további egy évre” halasszák el az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv végrehajtását.

Az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelvet tavaly júniusban fogadták el, és ezzel betiltották az eldobható tárgyak egy meghatározott listáját, például evőeszközöket, ital flakonokat, léggömb pálcákat, szívószálakat és fültisztító pálcikákat. A cél a tengeri hulladék csökkentése volt, amelynek 80% -a szárazföldi eredetű, világított rá az Európai Bizottság akkoriban, rámutatva, hogy évente 4,6–12,7,7 millió tonna műanyag hulladék jut a világ óceánjaiba.

A koronavírus járvány azonban „egy teljesen más világba vetette Európát, ahol a higiénia és a fogyasztói egészség lesz az elsődleges prioritás” - állította az Európai Műanyag Feldolgozók (EuPC) szakmai szövetsége. „Ezen áruk szabad forgalma biztosítja a higiéniát, az egészség és biztonság fenntartását számos termék, például az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok, védőeszközök, orvostechnikai eszközök és gyógyszerek szállításában” - mondta az EuPC az Európai Bizottságnak címzett levélében, múlt héte.

„Az egyszer használatos műanyag kifejezés teljesen téves és indokolatlan” - érvelt az EuPC levelében, felszólítva a Bizottságot, hogy „szüntesse meg bizonyos egyszer használatos műanyagok teljeskörű tilalmát”, és halassza el az irányelvben meghatározott határidőket „legalább egy évvel”.

 

A Bizottság azonban elutasította az európai műanyagipar által előterjesztett egészségügyi és biztonsági érvet.

„Az EuPC által felvetett érvek vonatkozásában a helyes higiéniai gyakorlatot minden termékre alkalmazni kell, ideértve a tiltott egyszer használatos műanyagok helyettesítőit is” - mondta Loonela az EURACTIV-nak e-mailben megjegyzésében. "Továbbá a SUP irányelv kivételeket ír elő az orvostechnikai eszközökre vonatkozóan" - mondta Loonela. Emellett a Bizottság iránymutatásokat adott ki az EU tagállamainak is a pandémiában keletkező növekvő mennyiségű orvosi hulladék biztonságos kezelésének biztosítása érdekében.

Loonela szerint „túl korai felmérni a koronavírus-válság hatását az idén keletkező műanyag csomagolási hulladék teljes mennyiségére. A jelenlegi körülmények között, ahol számos alapvető gazdasági tevékenység, beleértve a hulladékgazdálkodást is, nyomás alá kerül, még fontosabb a hulladék csökkentésére irányuló általános erőfeszítések folytatása" - mondta.

 

Forrás: https://www.euractiv.com/section/circular-economy/news/eu-dismisses-indu...
Fordította: Bentamra Csaba

 

Szerkesztői megjegyzés

Frans Timmersmans, az Európai Bizottság alelnöke is kijelentette, hogy "az Európai zöld megállapodás nem egy luxus, amit a polcra lehet tenni a COVID-19 járvány idején. Nem szabad abba az illúzióba kergetnünk magunkat, hogy a koronavírus miatt a klíma és biodiverzitás válság megszűnt."

Hozzátette továbbá, hogy "nagyon nem örültem, hogy egyesek az egyéni védőeszközök szükségességére hivatkozva írtak nekem, kérve az egyszer használatos műanyagok tilalmának feloldását. A kettő között nincs összefüggés."

Forrás: ENDS Europe