Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyszer használatos termékek gyártóit is bevonná a köztisztaság finanszírozásába a német kormány

  • 2019. augusztus 14.
  • CsViki

Az eldobható, egyszer használatos termékek gyártóit is be kell vonni a köztisztaság fenntartásának finanszírozásába Németországban – hangsúlyozta a szövetségi kormány környezetvédelmi minisztere egy hétfői nyilatkozatában.

Svenja Schulze berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy “aki eldobható árucikkekkel keres pénzt, annak a köztisztaság költségeibe is be kell szállnia”.

Az egyszer használatos termékek trendje számos városban “szemétáradatot” okoz a parkokban és a sétálóutcákban, a hulladék eltakarítását és kezelését pedig az adófizetők finanszírozzák. Ezen változtatni kell, a gyártóktól is hozzájárulást kell kérni.

“Ez nemcsak környezetvédelmi, hanem társadalmi igazságossági kérdés is” – húzta alá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa a tárca közleménye szerint.

A miniszter elmondta, hogy egy új törvény révén szednek majd a gyártóktól hozzájárulást a köztisztaság fenntartásának költségeihez. A jogszabály legkésőbb 2022-re készül el, alapja az egyszer használatos műanyagokról szóló európai uniós irányelv, amelyet az idén tavasszal fogadott el az Európai Unió Tanácsa.

Az új rendszer alapgondolata, hogy a hozzájárulás legyen arányos a szennyezéssel. Ezért első lépésként országos vizsgálatot indítanak annak megállapítására, hogy mekkora az elvitelre készített italokhoz járó papírpoharak és egyéb, eldobható termékek aránya a szemetesekben összegyűjtött és a parkokban, tereken szétszórt hulladékban – tette hozzá a közterület-fenntartó társaságokat is összefogó országos érdekképviselet, az közműszolgáltatók szövetségének (VKU) elnöke, Michael Ebling.

A gyártói felelősség elvének kiterjesztése a köztisztaság területére “paradigmaváltás” Németországban – hangsúlyozta a szakember.

A környezetvédelmi minisztérium a műanyagzacskók használatával szemben is fellép. Svenja Schulze a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak elmondta, hogy az áruházi nejlonszatyrok forgalmazásának teljes körű tiltásáról szóló jogszabályon dolgoznak. A kereskedelmi ágazattal kötött önkéntes alapú megállapodások igen sikeresek, hatásukra 2016 óta jelentősen csökkent a műanyagzacskók használata – mondta a politikus, kiemelve, hogy ezt a folyamatot egy kötelező érvényű, törvényben előírt tiltással teljesítik ki.

 

Forrás: dontwasteit.hu/mti