Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyik oldalon bemegy a szemét, a másikon kijön a hidegburkolat

  • 2019. július 10.
  • PKata

Minden egyes nap több mint 100 millió műanyag palackot dobunk ki. Mihez kezdjünk ezzel a rengeteg hulladékkal? Egy tajvani találmány lehetővé teszi, hogy a hulladék műanyagból és szövetből mosás, aprítás, olvasztás és formázás után hidegburkolat készüljön.

 

A napelemes feldolgozó üzem 50 kg hulladékot dolgoz fel óránként. A hulladékból tartós és sokoldalúan felhasználható építőanyag lesz, ami egyaránt alkalmas beltéri és kültéri felhasználásra. Hidegburkolatként és kiegészítő szigetelésként is egyaránt hasznosítható.

 

Hogy néz ki a hulladékból készült hidegburkolat?

Az üzemből kikerülő burkolólapok hatszögűek, eddig háromféle dizájnnal készültek. Az alaptípust 2017-ben mutatták be Kelet-Ázsiában, Shanghaiban és Pekingben. Még ugyanebben az évben Európában is bemutatkozott a szemétből gyártott ujjlenyomat mintázatú csempe: 2017-ben a Londoni Dizájn Fesztiválon, majd egy évvel később a Milánói Dizájn Héten. A csillagmintázatú csempét a 2017-es Milánói Dizájn Héten ismerhette meg a nagyközönség.

A nagyvárosokban könnyű megoldani az alapanyagként használt hulladék begyűjtését, viszont ez az okos találmány erre is megoldást kínál. A csempegyártó kisüzem felpakolható egy kamionra, ami ott teszi le, ahol épp szükség van rá. Mivel kizárólag zöld energiát használ, nincs szüksége külső erőforrásra, kizárólag napfényre.

Maga a feldolgozási folyamat a következő: az első fázisban egy aprító apró darabokra vágja szét a hulladékot, hogy annak mosása és feldolgozása hatékonyabb legyen. Mosással eltávolítják a szennyeződéseket, majd szárítják a pelyheket, hogy a végtermék minél magasabb minőségű legyen. A száraz pelyhek a fröccsöntőgépbe kerülnek, ahol az olvadékot a fröccsöntőszerszámba injektálják. A teljes folyamato úgy tervezték, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, egyrészt kizárólag napenergiát használnak a feldolgozáshoz és gyártáshoz, másrészt a hulladék mosásához használt vizet újrahasznosítják.

 

Miért jó hulladékból készíteni a hidegburkolatot?

Két hatalmas haszna van:

  • Az alapanyag ingyenes, a technológia kizárólag zöld energiára épül.
  • Hulladékból készül, ami gyakorlatilag korlátlanul áll a rendelkezésünkre. Ennek a hulladéknak a szállításáról, tárolásáról már nem kell gondoskodni.

Itt azt is megnézheted, hogy készül:

 

Forrás: http://fenntarthatoepites.hu