Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ausztria is lépett a műanyagzacskók ellen

  • 2018. december 07.
  • CsViki

Az osztrák kormány szerdán elfogadta a műanyagzacskók teljes tilalmáról szóló előterjesztést, amely összhangban van az uniós környezetvédelmi irányelvekkel.

 

A szabályozás a tervek szerint 2020-tól lép életbe, és minden olyan egyszer használatos műanyagzacskót érint, amely valamilyen hordozófüllel rendelkezik.

Csak az ausztriai élelmiszerüzletekben évente jelenleg több mint 400 millió darab műanyagzacskót használnak fel az osztrák környezetvédelmi minisztérium adatai szerint. Ez a mennyiség évi 5-7000 tonnányi műanyaghulladékért felelős. A minisztérium szóvivője kiemelte, hogy különösen sok szemetet termelnek azok a műanyag zacskók, amelyeket az emberek a gyümölcsök és zöldségek vásárlásához használnak.

Ausztria lesz Franciaország és Olaszország után a harmadik európai ország, amely teljes körű tilalmat rendel el – mondta el Elisabeth Köstinger környezetvédelmi miniszter.

“Úgy látom, a műanyagzacskók helyett elegendő megfelelő alternatíva áll rendelkezésre, ezért Ausztriában nincs szükség több műanyagzacskóra. A vászonból készült bevásárlószatyor lenne a legjobb választás, de a papírzacskókat is könnyebb újrahasznosítani” – tette hozzá.

A tilalom alól kivételt képeznek a nehezebb és stabilabb anyagokból készült műanyagzacskók, mint például amelyeket lakberendezési áruházakban lehet venni, mivel ezek többször is felhasználhatók.

Köstinger 2019 januárjában hívja egyeztetésre a kereskedelem képviselőit, hogy megbeszéljék a tiltást megelőző átmenetet.

Amennyiben 2020-ig nem születik valamilyen európai szintű megoldás, az Ausztriában életbe lépő szabályozás megtiltja a mikroműanyagok felhasználását a kozmetikai termékekben és a tisztítószerekben. Az osztrák kormány a műanyagból készült csomagolások csökkentését is tervezi, ennek révén szintén évi több ezer tonnával kevesebb műanyag hulladék keletkezne.

 

Forrás: MTI/dontwasteit.hu